Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

08/03/2016

Ciasto cytrynowe - Lemon Cake Recipe - Torta al limone

Smakołyki Angeli na Facebooku

2 Urodziny Smakołyków Angeli/ 2 Years of Angela's Delicacies/ 
il secondo anniversario del mio blog

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
300 g mąki/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina
250-300 g cukru/ 8.8-10.5 oz sugar/ 250-300 g di zucchero
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
300 g masła lub oleju kokosowego/ 10.5 oz butter or cocco oil/ 300 g di burro o olio di cocco/oliva
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di 1 limone
starta skórka z cytryny/ grated lemon peel/ scorza grattugiata di 1 limone

Polski:
Wykonanie:
Masło roztopić. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem, dolewając masła i soku z cytryny, nadal ubijać. Dodać startą skórkę z cytryny (tylko tę część żółtą skórki, biała bywa gorzka), można z dwóch cytryn, wzmocni smak. Cytryny traktowane chemicznie trzeba dobrze wyszorować. 

Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (może być babkowa). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Dekorować cytrynowym lukrem: niecałą szklanka cukru pudru wymieszać 1-3 łyżeczki soku z cytryny. 

English

Method:
Melt the butter. Beat the eggs with sugar, vanilla extract and lemon peel, add a spoon of flour mixed with baking powder and pour a bit of butter and lemon juice at a time. 

Pour batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Decorate with a cup of icing sugar mixed with 1-3 tea spoons of lemon juice over the top.

Italian

Come si fa:
sciogliere il burro. Montare a spuma le uova con lo zucchero, vaniglia e succo di limone, aggiungere un cucchiaio di farina mischiata con il lievito alla volta continuando a montare. Mettere tutto insieme.

Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con una tazza di zucchero a velo mischiato con qualche goccia di succo di limone.