Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/03/2016

Chleb słoweński "belokranjska pogača" - Bread from Slovenia (Belokranjska pogača) - Belokranjska pogača (pane sloveno)

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 17.5  all purpose white flour/ 500 g di farina tipo 0
ok. 250 g letniej wody/ 8.8 oz warm water/ 250 g circa di acqua tiepida
1/2 łyżeczk cukru/ 1/2 tea spoon sugar/ 1/2 di cucchiaino di zucchero
20 g świeżych drożdży/ 0.7 oz fresh yeast/ bustina di lievito di birra disidratato
2 płaskie łyżeczki soli/ 2 flat ts salt/ 2 cucchiaini di sale (non piene)
nasiona kminku/ caraway seeds/ semi di girasole
skłócone jajko do pędzlowania/ 1 egg for brushing/ 1 uovo sbattuto per spennellare


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę).  Z ciasta utworzyć kulę lub płaski placek, uformować okrągły kształt, przeciąć nożem tworząc kratkę. Pomalować ją jajkiem, posypać ją nasionami kminku. Odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Piec w temperaturze ok. 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący. 

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a bread ball, with a sharp knife carve squares, brush them with an egg and sprinkle it with cumin seeds. Bake it at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera, tagliare dei dadini sopra col coltello. Spennellare "il riccio" con l'uovo e coprirlo con i semi cumino. Cuocere al forno caldo di 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.

 
 

Źródło przepisu/ The Source of the recipe/ La ricetta originale: