Labels

21/03/2016

Chleb słoweński "belokranjska pogača" - Bread from Slovenia (Belokranjska pogača) - Belokranjska pogača (pane sloveno)

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 17.5  all purpose white flour/ 500 g di farina tipo 0
ok. 250 g letniej wody/ 8.8 oz warm water/ 250 g circa di acqua tiepida
1/2 łyżeczk cukru/ 1/2 tea spoon sugar/ 1/2 di cucchiaino di zucchero
20 g świeżych drożdży/ 0.7 oz fresh yeast/ bustina di lievito di birra disidratato
2 płaskie łyżeczki soli/ 2 flat ts salt/ 2 cucchiaini di sale (non piene)
nasiona kminku/ caraway seeds/ semi di girasole
skłócone jajko do pędzlowania/ 1 egg for brushing/ 1 uovo sbattuto per spennellare


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę).  Z ciasta utworzyć kulę lub płaski placek, uformować okrągły kształt, przeciąć nożem tworząc kratkę. Pomalować ją jajkiem, posypać ją nasionami kminku. Odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Piec w temperaturze ok. 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący. 

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a bread ball, with a sharp knife carve squares, brush them with an egg and sprinkle it with cumin seeds. Bake it at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera, tagliare dei dadini sopra col coltello. Spennellare "il riccio" con l'uovo e coprirlo con i semi cumino. Cuocere al forno caldo di 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.

 
 

Źródło przepisu/ The Source of the recipe/ La ricetta originale: