Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/03/2016

Ciasteczka jaglane - Millet Tea Cakes - Biscotti di miglio


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*/ 1 cup cooked millet*/ 1 tazza di miglio lesso*
2-3 łyżki miodu/ 1-3 tbs honey/ 1-3 cucchiai di miele
3 łyżki masła lub oleju kokosowego/ 3 tbs butter or cocco oil/ 3 cucchiai di burro o olio di cocco/oliva
2-3 łyżki mąki jaglanej/ 2-3 tbs millet flour/ 2-3 cucchiai di farina di miglio
4 łyżki siekanych orzechów włoskich/ 4 tbs chopped nuts/ 4 cucchiai di noci tritati
4 łyżki siekanych migdałów/ 4 tbs chopped almonds/ 4 cucchiai di mandorle tritate
1 łyżka cynamonu/ 1 tbs cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
2 łyżki rodzynek/ 2 tbs raisins/ 2 cucchiai di uvetta
2 łyżki suszonej żurawiny/ 2 tbs dried cranberries/ 2 cucchiai di mirtilli rossi secchi

+ wiórki kokosowe do posypania/ coconut flour to decorate/ farina di cocco per decorare

Polski
Wykonanie: (Przepis na 1 blachę ciastek)
Wymieszać wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Łyżeczką nakładać male porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posypać wiórkami kokosowymi dla ozdoby. Upiec w 200°C na jasnozłoty kolor (ok. 15-20 minut).

*Jak ugotować kaszę jaglaną: kaszę opłucz dobrze w zimnej wodzie, by pozbyła się goryczki, później sparz we wrzącej. Zagotuj wodę, osól do smaku, wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15-18 minut. Odstaw garnek na ok. 15 minut. 

English 
Method:
Mix all the ingredients well (with an electric mixer). With a tea spoon place small amount of the batter at a time onto the backing sheet wrapped with baking paper. Sprinkle each tea cake with coconut flour. Bake at 390°F until golden brown (for about 15-20 minutes).

*How to cook millet groats: rinse in both cold and then hot water and drain the millet. Put the water in a pot, and a big pinch of salt and bring to a boil, then add the millet, cover the pot, bring to a  boil again over medium-high heat, then reduce to a gentle simmer until tender, 15 to 18 minutes. When the millet is well cooked, leave it in the covered  pot for another 15 minutes.

Italiano
Come si fa:
Mettere tutti gli ingredienti insieme (con il mixer). Formare piccoli biscotti col cucchiaino sulla carta da forno. Far cuocere al forno già caldo di 200°C finché non diventano dorati (cioè per circa 15-20 minuti).

*Come cuocere il miglio: prima della cottura il miglio in chicchi deve essere lavato bene con l'acqua fredda e subito dopo con l'acqua bollente. Mettere a bollire l'acqua e quando è bollente, mettete il sale, versare il miglio. Lasciate cuocere a fuoco lento, coperto per circa 15 - 18 minuti e poi mettere la pentola fuori fuoco e lasciare per altri 15 minuti, al coperto.



Przepis bierze udział w kulinarnej akcji: