Labels

23/03/2015

Chlebek bananowo-orzechowy z białą czekoladą - Banana and white chocolate sweet bread - Pagnotta al cioccolato bianco e banana

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies


Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
150 ml ciepłego mleka/ 150 ml lukewarm milk/ 150 ml di latte tiepido
50 g cukru trzcinowego/ 1.7 oz cane sugar/ 50 g di zucchero di canna
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
pół łyżeczki soli/ 0.5 ts salt/ 0,5 di cucchiaino di sale
50 g stopionego masła/ 50 g melted butter/ 50 g di burro ammorbidito
200 g białej czekolady/ 7 oz white chocolate/ 200 g di cioccolato bianco
225 g rozgniecionych bananów/ 8 oz squeezed bananas/ 225 g di banane schiacciate
100 g orzechów/ 3.5 oz nuts/ 100 g di noci
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
trochę cukru do posypania/ sugar for sprinkling/ zucchero per cospargere




Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i dodać ok. połowę mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać banany, resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną), orzechy i pokruszoną czekoladę, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia (gdy trzeba dodać więcej mąki).

Wysmarować tłuszczem blachę. Nasmarować foremkę, włożyć ciasto i posypać obficie cukrem trzcinowym (dzięki temu powstanie chrupiąca skórka).  Piec ok. 50-60 minut w 220°C. Gdy uderzymy nożem w spód ciasta powinna dać wrażenie, że jest puste w środku. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

English:
Method: Melt the yeast with sugar and milk in a bowl. Add the flour and knead a dough with your hands (add the flour) for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Add the bananas, nuts and crashed white chocolate with salt to the dough, stir everything well together (add more flour if it is needed) and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Place the dough in a baking tin (it's size shown in the photo below) and sprinkle with cane sugar. Bake at about 220° C (430° F) for about 50-60 minutes. 


Italian: 
Come si fa: Sciogliere il lievito con lo zucchero ed il latte tiepido ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Amalgamare le banane, il cioccolato, le noci ed il sale con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti (se serve, aggiungete più farina). Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Cospargere abbondantemente con zucchero di canna e cuocete in forno caldo di 220° C per circa 50-60 minuti finché la base suona vuota quando la picchierete. Se serve, rimettere in forno (senza lo stampo) ancora per un po'. Trasferite su una griglia a raffreddare.



No comments:

Post a Comment