Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/03/2015

Chlebek bananowo-orzechowy z białą czekoladą - Banana and white chocolate sweet bread - Pagnotta al cioccolato bianco e banana

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 0
150 ml ciepłego mleka/ 150 ml lukewarm milk/ 150 ml di latte tiepido
50 g cukru trzcinowego/ 1.7 oz cane sugar/ 50 g di zucchero di canna
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
pół łyżeczki soli/ 0.5 ts salt/ 0,5 di cucchiaino di sale
50 g stopionego masła/ 50 g melted butter/ 50 g di burro ammorbidito
200 g białej czekolady/ 7 oz white chocolate/ 200 g di cioccolato bianco
225 g rozgniecionych bananów/ 8 oz squeezed bananas/ 225 g di banane schiacciate
100 g orzechów/ 3.5 oz nuts/ 100 g di noci
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
trochę cukru do posypania/ sugar for sprinkling/ zucchero per cospargere




Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i dodać ok. połowę mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać banany, resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną), orzechy i pokruszoną czekoladę, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia (gdy trzeba dodać więcej mąki).

Wysmarować tłuszczem blachę. Nasmarować foremkę, włożyć ciasto i posypać obficie cukrem trzcinowym (dzięki temu powstanie chrupiąca skórka).  Piec ok. 50-60 minut w 220°C. Gdy uderzymy nożem w spód ciasta powinna dać wrażenie, że jest puste w środku. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

English:
Method: Melt the yeast with sugar and milk in a bowl. Add the flour and knead a dough with your hands (add the flour) for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Add the bananas, nuts and crashed white chocolate with salt to the dough, stir everything well together (add more flour if it is needed) and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Place the dough in a baking tin (it's size shown in the photo below) and sprinkle with cane sugar. Bake at about 220° C (430° F) for about 50-60 minutes. 


Italian: 
Come si fa: Sciogliere il lievito con lo zucchero ed il latte tiepido ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Amalgamare le banane, il cioccolato, le noci ed il sale con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti (se serve, aggiungete più farina). Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Cospargere abbondantemente con zucchero di canna e cuocete in forno caldo di 220° C per circa 50-60 minuti finché la base suona vuota quando la picchierete. Se serve, rimettere in forno (senza lo stampo) ancora per un po'. Trasferite su una griglia a raffreddare.