Labels

23/03/2015

Kruche cynamonki (na szybko) - Shortcrust cinnamon rolls - Biscotti alla cannella


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti

Ciasto kruche/ Shortcrust/ Pasta frolla

250 g mąki/ 8.810.5-12.3 oz plain white flour/ 250 g di farina
150 g masła /5.2 oz butter/ 150 g di burro
100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
1-2 łyżki śmietany/ 1-2 tbs cream/ 1-2 cucchiai di panna
starta skórka z cytryny/ 1 organic grated lemon peel/ scorza grattuggiata di 1 limone biologico

Cynamonowe wypełnienieCinnamon fillingRipieno di cannella
ok. 2 łyżki cynamonu/about 2 tbs ground cinnamon/ 2 cucchiai di cannella circa
50 g masła/ 1.8 oz butter/ 50 g di burro
70 g cukru/ trzcinowego/ 2.5 oz cane cukru// 70 g di  zucchero di canna

Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche (jeśli trzeba, dodać mąki). Można, ale nie trzeba, wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Rozwałkować, jak na zdjęciach, posmarować stopionym masłem posypanym cynamonem z cukrem i zwinąć z obu stron. Nie trzeba się starać, im mniej się staramy, tym ciekawsze formy ciasteczek uzyskamy! Wyroić "ślimaki". Wierzch można posmarować pozostałym masłem i posypać znów cukrem z cynamonem. 

Upiec w 190° ok.15-20 minut. Podawać po ostudzeniu. 

English
Method:
Knead a dough. You can leave it in the fridge for 1/2 hour but it is not necessary if you are in a hurry. 

Roll the dough out well and brush with melted butter and sprinkle with sugar mixed with cinnamon. Roll the pastry from both sides, as you can see in the photos, and cut out the rolls. You can brush them with the rest of the butter and sprinkle with the rest of the sugar with cinnamon. 

Bake at 190° C/ 375° F for about 15-20 minutes. Serve cool. 

Italian
Come si fa:
Fare l'impasto. Si può metterlo in frigo per mezzora. 

Si stende l'impasto con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro, spennellare con il burro sciolto e spruzzare con lo zucchero mischiato con la cannella. Rotolare l'impasto da entrambi lati (come vedete nelle foto) e tagliare. Si può spennellare ancora con il burro sciolto e spruzzare con lo zucchero mischiato con la cannella. 


Cuocere a 190 gradi per circa 15-20 minuti. Servire freddi.