Labels

27/03/2015

Ciasto marchewkowo-ananasowe z Ashburton - Ashburton carrot cake - Torta di carote ed ananas di Ashburton

Smakołyki Angeli via Facebook

To ciasto jest przepyszne i pięknie pachnie - This cake is wonderful
Questa torta ha un sapore meraviglioso

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g mąki/ 7 oz white plain flour/ 200 g di farina 00
2 szklanki (ok 200 g)* startej marchwi/ 2 cups (about 7 oz)* raw carrots, grated/ 2 tazze (200 g circa) di carote sminuzzate*
2 jajka lekko ubite/ 2 eggs lightly beaten/ 2 uova sbattute leggermente
300 g cukru/ 11 oz sugar/ 300 g di zucchero
1 opakowanie cukru waniliowego/ 1 tsp vanilla extract/ 1 bustina di vanillina
175 ml oleju np. arachidowego/ 175 ml sunflower oil/ 175 ml di olio di arachidi
200 g krojonego drobno ananasa (odsączonego)/ 7 oz pineapple slices, drained and chopped/ 200 g di ananas sciroppata, sgocciolata
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu/ 1.5 tsp ground cinnamon/ 1,5 di cucchiaino di cannella macinata
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2.5 tsp baking powder/ 2,5 di cucchiaio di lievito per i dolci
100 g siekanych orzechów włoskich/ 3.5 oz chopped walnuts/ 100 g di noci spezzettate
60 g wiórek kokosowych/ 2 oz desiccated coconut/ 60 g di farina di cocc

* w przepisie podstawowym 100 g/ * original recipe says: 3.5 oz/* nella ricetta originale: 100 g

Masa/ For the icing/ Crema
200 g serka typu Philadelphia/ 7 oz full-fat cream cheese/ 200 g di formaggio spalmabile (per esempio Philadelphia) 
100 g miękkiego masła/ 3.5 oz butter, softened/ 100 g di burro ammorbidito
150-200 g cukru pudru/ 7 oz icing sugar 150-200 g di zucchero a velo
wanilia di smaku/ 1 tsp vanilla extract/ vaniglia a piacere

Polski:
Wykonanie: Wymieszać cukier (użyłam go dużo mniej) z proszkiem, wanilią i cynamonem. Dodać olej, jajka i ubijać mikserem. Dodać mąkę,  marchew (ja dałam trochę więcej marchwi, która pozostała mi po robieniu wyciskanego soku z marchwi), orzechy, kokos i ananas (ja dałam 4 krążki) i nadal ubijać na gładką masę.

Wyłożyć na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia). Tortownica o średnicy 29 cm, lub dwie mniejsze 20-23 cm). Piec w 180°C przez ok 40-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.

Masa: Ubijamy mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Kto lubi, może dodać do masy wanilię. I tutaj użyłam mniej cukru niż w przepisie z Ashburton.

Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy z formy, smarujemy górę masą, można tez ewentualnie przekroić ciasto wzdłuż i wypełnić połową masy. Jeśli pieczemy 2 krążki, wtedy jeden odwracamy do góry dnem, smarujemy połowa masy, przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy wierzch resztą masy. 


Ciasto skatalogowałam na moim blogu-katalogu Lokalne smakołyki, zapraszam!


English:
Method: Preheat the oven to 180°C (160°C fan/350°F/Gas 4). Stir together the sugar, baking powder, flour and cinnamon. Add the oil, eggs and vanilla extract and whisk (with an electric whisk) well. Fold in the carrots, walnuts, coconut and pineapple and whisk until smooth.

Spoon evenly into the sandwich tin (29 cm/11.4 in or 2 tins of 23 cm/9in) and bake for 45-50 minutes (to check that the cake is cooked, insert a skewer into the centre, if it comes out clean, it is done).

Icing: To make the icing, whisk (with an electric whisk) the cream, icing sugar and butter until smooth.

Remove the cake from the tin when it is cool and spread the icing over the top. You can also cut the cake in two round parts and fill it in with the icing.  

In case you bake 2 small cakes: place one cake upside down on a serving plate and spread with half the icing. Sit the other cake on the top and spread the remaining icing over the top. 

Italian:
Come si fa: Riscaldate il forno a 180°C. Vestite una tortiera da 29 cm con la carta da forno (oppure 2 tortiere da 23 cm).

Mescolate insieme farina, zucchero, lievito, vaniglia e cannella. Aggiungete l'olio e le uova e sbattete tutto bene con la frusta finché il composto risulterà liscio e privo di grumi.

Aggiungete le carote, il cocco, le noci e l'ananas: mescolate ed amalgamate bene tutti gli ingredienti.

Versate nella tortiera e cuocete per 40-50 minuti. Fate raffreddare.

La crema: sbattete con la frusta tutti gli ingredienti. Rivestite e decorate la torta con questa crema (sia sopra che dentro).



Źródła przepisu/ The Sources of the recipe/ Le ricette originali:
1. Irish Times from: Cook Up A Feast, Mary Berry and Lucy Young, Dorling Kindersley