Labels

25/03/2015

Klopsy z grochu - Crocchè with split peas or chickpeas - Le polpette di ceci

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
120 g łuskanego grochu lub ciecierzycy/ 4.2 oz yellow split peas or chickpeas/ 120 g di ceci
1 mały ziemniak/ 1 small potato/ 1 patata piccola
1 mała cebula/ 1 small onion/ una cipolla piccola
1/2 małej marchewki/ 1/2 small carrot/ 1/2 di una piccola carota
pietruszka zielona lub lubczyk/ parsnip/ prezzemolo
sól i pieprz do smaku/ salt and peper to taste/ sale e pepe a piacere
1 jajko*/ 1 egg*/ 1 uovo*
bułka tarta/ bread crumbs/ pan grattato

* w wersji wegan odrobina mąki do zagęszczenia/ for vegans: tbs flour/ per i vegan: un po' di farina per l'impasto


Polski
Wykonanie: Groch ugotować do miękkości, ziemniaka i marchew ugotować najlepiej na parze. Wszystkie składniki, wraz z cebulą i pietruszką, mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy widelcem (a cebulę z pietruszką drobno siekamy).  Na końcu wbijamy jajko i solimy ew. pieprzymy do smaku (gdy konsystencja jest zbyt rzadka, dosypujemy bułkę tartą), formujemy kulki, które spłaszczamy do formy sznycelków, obtaczamy bułką tartą i pieczemy delikatnie na oleju.

English 
Method: Boil the peas until soft. Boil the potato and the carrot separately. Mince all the ingredients well (except the egg and bread crumbs) and then add the egg, salt & pepper to taste. When the pastry is too wet, add some bread crumbs. Roll small balls in the bread crumbs so that they are well covered with bread crumbs and make them flat. Fry them delicately in oil over medium heat.

Italiano
Come si fa: Cucinare i ceci. Cucinare anche la patata e la carota nella pentola separata. Macinare tutti gli ingredienti insieme (tranne l'uovo e pan grattato), mettere tutto insieme ed aggiungere le uova, sale e pepe, amalgamare bene. Se per caso l'impasto sembra troppo morbido, aggiungere un po' di pan grattato. Formare piccole polpette, bagnarle in pan grattato e fatele piatte (come nelle foto). Soffriggere in olio d'oliva e servire come volete.




No comments:

Post a Comment