Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/03/2015

Kurek czerwony w białym sosie - Gurnard in white sauce - Gallinella in salsa bianca

Polski:
To szybki sposób na smaczny efekt, regulujemy proporcje w zależności od ilości rybek, którymi dysponujemy.

Pierw marynujemy rybki w krojonej w krążki cebuli, dodajemy sól i tymianek do smaku (od minimum 1/2 godziny do kilku godzin, przechowując w lodówce).

Wymieszać rybki w białym sosie. U mnie były to: 2 łyżki mąki pszennej na 1 łyżkę majonezu (dobrego, najlepiej domowego) i 1 łyżkę śmietany (wymieszać). Do smażenia polecam użyć minimum oleju.

English:
Marinate the fish in sliced onion, salt and thyme to taste. (Leave it to marinate in a fridge from half an hour to several hours).

The sauce for three gurnards: 2 tbs plain white flour mixed with 1 tbs mayo e 1 tbs cream. Fry with very little oil.

Italian:
Marinare le gallinelle in una cipolla tagliata a rondelle con sale e timo a piacere. Lasciarle a marinare bene in frigo per qualche ora.

La salsa per 3 gallinelle circa: 2 cucchiai di farina, 1 cucchiaio di maionese (per esempio fatto a casa) e 1 cucchiaio di panna da cucina. Mettere tutto insieme. Friggere le gallinelle con pochissimo olio.




Propozycja podania/ How to serve/ Come servire

Z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z białej kapusty.

With potatoes cooked al vapor and white cabbage salad. 

Con le patate lesse al vapore con l'insalata di cavolo capuccio