Labels

17/03/2015

Kurek czerwony w białym sosie - Gurnard in white sauce - Gallinella in salsa bianca

Polski:
To szybki sposób na smaczny efekt, regulujemy proporcje w zależności od ilości rybek, którymi dysponujemy.

Pierw marynujemy rybki w krojonej w krążki cebuli, dodajemy sól i tymianek do smaku (od minimum 1/2 godziny do kilku godzin, przechowując w lodówce).

Wymieszać rybki w białym sosie. U mnie były to: 2 łyżki mąki pszennej na 1 łyżkę majonezu (dobrego, najlepiej domowego) i 1 łyżkę śmietany (wymieszać). Do smażenia polecam użyć minimum oleju.

English:
Marinate the fish in sliced onion, salt and thyme to taste. (Leave it to marinate in a fridge from half an hour to several hours).

The sauce for three gurnards: 2 tbs plain white flour mixed with 1 tbs mayo e 1 tbs cream. Fry with very little oil.

Italian:
Marinare le gallinelle in una cipolla tagliata a rondelle con sale e timo a piacere. Lasciarle a marinare bene in frigo per qualche ora.

La salsa per 3 gallinelle circa: 2 cucchiai di farina, 1 cucchiaio di maionese (per esempio fatto a casa) e 1 cucchiaio di panna da cucina. Mettere tutto insieme. Friggere le gallinelle con pochissimo olio.




Propozycja podania/ How to serve/ Come servire

Z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z białej kapusty.

With potatoes cooked al vapor and white cabbage salad. 

Con le patate lesse al vapore con l'insalata di cavolo capuccio