Labels

16/03/2015

Kołoczki śląskie z serem - Silesian sweet cottage cheese buns - Brioches con quark alla polacca (di Slesia)

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Przedwojenny śląski przepis mojej Prababci - The Silesian recipe of my Great Grandmother- Una ricetta slesiana della mia Bisnonna

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 500 g (4 cups) plain white flour/ 500 g farina tipo 00
150 g cukru/ 150 g (5.30 ounces, a little more than half a cup) sugar/ 150 g di zucchero
250 ml ciepłego mleka/ 250 ml (1 cup) warm milk/ 250 ml di latte tiepido
50 g drożdży/ 50 g fresh yeast/ 50 g lievito di birra
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
70 g miękkiego masła/ 70 g (1/3 cup) soft butter/ 70 gr di burro morbido
paczka cukru waniliowego/ 2 teaspoons vanilla extract/ un sacchettino di vaniglia

Nadzianka z sera/ Cheese filling/ Ripieno di formaggio

350 g twarogu/ 12 oz quark cheese/ 350 g di formaggio quark
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli/
80 g cukru pudru/ 2.8 oz powdered sugar/ 80 g zucchero
1- 2 białka/ 1-2 egg whites/ 1-2 albumi
skórka starta z cyrtyny/ grated lemon peel/ scorza grattugiata di limone
1 ziemniak gotowany/ 1 cooked potato/ 1 patata lessa

Posypka/ Streusel/ Streusel
80 g mąki/ 2.8 oz plain white flour/ 80 g di farina
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
40 g cukru/ 1.4 oz sugar/ 40 g di zucchero

Polski
Wykonanie: Mieszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru, dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż utworzy się pianka. Wyrabiamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut i odstawiamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy wyrośnie, rozwałkować ciasto na 1/2 cm grubo, wykrawać okrągłą foremką lub szklanką małe placuszki. Na każdym placuszku zrobić w środku wgłębienie, nałożyć nadziankę z sera (ser wraz ziemniakiem zemleć, wymieszać z żółtkami, cukrem i skórką cytrynową, dodać białko ubite na pianę).

Gdy kołoczki wyrosną, posmarować je jajem lub mlekiem i posypać posypką tj. kruszonką (wyrobić wszystkie składniki jak na ciasto kruche, schłodzić, przed kruszeniem). Można też je upiec bez posypki.

Piec w 200 °C ok. 20 minut.

Kołoczki skatalogowane na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.


English 
Wykonanie: Mix the yeast with a tea spoon of sugar and a table spoon of warm milk, leave to double its size and knead the dough using all the ingredients given above. Leave it to grow (it doesn't have to double its size).

Roll out the pastry and cut out circles with a cup. Fill them in with the cheese filling (grind potato with quark, mix with yolks, sugar and lemon peel and add beaten whites).

You can paint the buns with a whipped egg or milk if you want them to look better. Cover them with small pieces of streusel (knead all the ingredients to make a dough). You can bake the buns also without the streusel. Sprinkle with milk or yolk.

Bake in 400 °F for about 20 minutes.

Italiano
Come si fa: Sciogliere il lievito con il cucchiaino di zucchero ed il cucchiaio di latte tiepido e lasciarlo riposare per qualche tempo finché raddoppia (più o meno) il volume. Poi devi mettere tutti gli ingredienti insieme e lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi, poi lascialo a riposare, coperto, al caldo. 

Si possono formare sia brioche piccole che più grandi, dipende dalla tua preferenza, si stende l'impasto con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro, tagliate con un bicchiere delle rotelle e riempitele con il ripieno di formaggio (macinare il quark con la patata, amalgamare con i tuorli, lo zucchero e la scorza, aggiungere gli albumi sbattiti e mettere tutto insieme delicatamente). Decorare sopra con lo streusel (fare l'impasto con tutti gli ingredienti e mettere al frigo per qualche minuto prima del uso). Spennellare le brioches con il latte o l'uovo sbattuto. 

Mettere al forno caldo di 200 gradi per circa 20 minuti. .  

No comments:

Post a Comment