Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

31/03/2015

Ciasteczka marchewkowe - Carrot cookies - Biscotti alle carote

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
230 g mąki/ 8 oz plain white flour/ 230 g di farina
200 g startej marchewki*/ 7 oz grated carrots/ 200 g carote grattugiate
1 jajko/ 1 eggs/ 1 uovo
100 g cukru brązowego/ 3.5 oz brown sugar/ 100 g di zucchero grezzo
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 0.5 tsp baking powder/ 0,5 di cucchiaino di lievito
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu/ 0.5 tsp ground cinnamon/ 0,5 di cucchiaino di cannella macinata

* u mnie jest to marchew pozostała po wyciskanym soku z marchwi
powidła/ jam/marmellata
miód/ honey/ miele

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, wykroić ciasteczka. Można nałożyć na nie odrobinę powideł (u mnie z czarnej porzeczki). Piec w 180°C przez ok. 10 - 15 minut. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować: np. posmarować masłem orzechowym i miodem jak na powyższej fotografii.

English
Method: Using all the ingredients knead the dough and cool it a bit in the fridge. Roll the dough out and cut out your cookies. You can place a bit of jam on the top if you like (in my case: blackcurrant jam).  Bake at 355°F for about 10-15 minutes. You can decorate the cookies with peanut butter and honey (as suggested in the photo above).

Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto e lasciamo per una buona mezz'ora. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti (possiamo decorarli con un po'di marmellata) e facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa. Decoriamo i biscotti con il burro di arachidi e miele (la foto sopra).