Labels

31/03/2015

Ciasteczka marchewkowe - Carrot cookies - Biscotti alle carote

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
230 g mąki/ 8 oz plain white flour/ 230 g di farina
200 g startej marchewki*/ 7 oz grated carrots/ 200 g carote grattuggiate
1 jajko/ 1 eggs/ 1 uovo
100 g cukru brązowego/ 3.5 oz brown sugar/ 100 g di zucchero grezzo
100g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 0.5 tsp baking powder/ 0,5 di cucchiaino di lievito
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu/ 0.5 tsp ground cinnamon/ 0,5 di cucchiaino di cannella macinata

* u mnie jest to marchew pozostała po wyciskanym soku z marchwi
powidła/ jam/marmellata
miód/ honey/ miele

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, wykroić ciasteczka. Można nałożyć na nie odrobinę powideł (u mnie z czarnej porzeczki). Piec w 180°C przez ok. 10 - 15 minut. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować: np. posmarować masłem orzechowym i miodem jak na powyższej fotografii.

English
Method: Using all the ingredients knead the dough and cool it a bit in the fridge. Roll the dough out and cut out your cookies. You can place a bit of jam on the top if you like (in my case: blackcurrant jam).  Bake at 355°F for about 10-15 minutes. You can decorate the cookies with peanut butter and honey (as suggested in the photo above).

Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto e lasciamo per una buona mezz'ora. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti (possiamo decorarli con un po'di marmellata) e facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa. Decoriamo i biscotti con il burro di arachidi e miele (la foto sopra).