Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/03/2015

Chlebki pszenno-żytnie z otrębami gryczanymi - Wheat and rye bread with buckwheat bran - Pagnotte con segale e crusca di gran saraceno

Smakołyki Angeli via Facebook
 Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
350 g mąki pszennej/ 12.3 oz plain white flour/ 350 g di farina tipo 0
130 g mąki żytniej/ 4.5 oz rye flour/ 130 g di farina di segale
20 g otrębów gryczanych/ 0.7 - 1 oz buckwheat bran/ 20 g di crusca di grano saraceno
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
240-280 g ciepłej wody/ 8.4 -10 oz warmluke water/ 240-280 g di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży lub zakwas/ 1 oz fresh yeast or sourdough/ 25 g di lievito di birra fresco (o 35 g di lievito madre)
50 g ziaren słonecznika/ 1.7 oz sunflour seeds/ 50 g di semi di girasole
1,5 łyżeczka soli/ 1.5 ts salt/ 1,5 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
ziarna słonecznika do posypania/ sunflour seeds for covering/ semi di girasole per cospargere 

Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i dodać mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Następnie dodać otręby i ziarna słonecznika oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 3 równe części, wyłożyć do 3 aluminiowych foremek (śr. 10/24 cm), posmarować białkiem i przykryć słonecznikiem. Piec ok. 40 minut w 220°C.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and lukewarm water in a bowl. Add the flours and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Later add the bran and the seeds with salt to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Divide the dough into 3 equal parts, place each one in an aluminium form (diameter: 4/9.5 inches), brush them with an egg white and cover with sunflower seeds. Bake at about 220° C (428° F) for about 40 minutes.

Italiano:
Procedimento: Sciogliere il lievito con lo zucchero e l'acqua tiepida ed aggiungere le farine. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Poi aggiungere la crusca ed i semi con il sale e lavorare bene l'impasto ancora per almeno 10 minuti. Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Formare tre pagnotte metterle nelle teglie di alluminio (di 10/24 cm), spennellare con l'albume e cospargere con i semi di girasole. Cuocere al forno caldo di 220° C per 40 minuti circa.