Labels

26/05/2016

Arachidki (amerykańskie ciasteczka arachidowe) - American Peanut Butter Cookies - Biscotti americani al burro di arachidi

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
1 szklanka masła orzechowego/ 1 cup peanut butter/ 1 tazza di burro di arachidi
1 1/2 szklanki mąki pszennej lub jaglanej/ 1 1/2 cup all-purpose or millet flour/ 1 1/2 tazza di farina
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
1 duże jajko/ 1 large egg/ 1 uovo grande
1 łyżka mleka krowiego lub roślinnego/ 1 tbs milk/ 1 cucchiaio di latte (o latte vegetale)
3/4 szklanki cukru brązowego (+ do obtaczania ciastek)/ 3/4 cup brown sugar (+ more for rolling cookies)/ 3/4 di tazza di zucchero grezzo (+ per passarle nello zucchero)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di soda
1/4 łyżeczki soli/ 1/4 ts salt/ 1/4 di cucchiaino di sale
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników  zagnieść ciasto (zamiast jednego dużego jajka, można dać 2 mniejsze lub 1 średnie plus żółtko). Z ciasta utworzyć kulki, jakie utworzą się nam nabierając łyżeczką do herbaty i obtoczyć je w cukrze. 

Ułożyć na blasze (powinno ich wystarczyć na 2 blachy) w sporej odległości od jednej kulki do drugiej, gdyż ciasto się rozjedzie (można też lekko spłaszczyć kulki widelcem) i upiec (uważać by nie spiec, gdyż są z natury ciemne). Piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. Podawać np. z truskawkami lub musem truskawkowym

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. In a small bowl, put a few tablespoons of sugar for rolling your cookies.  Using a tea spoon, portion out your dough and roll each ball into the sugar until coated on all sides. Line two baking sheets with parchment paper. Place on baking sheet, allowing room for the cookies to spread out while baking.

Bake at 350°F for about 10-15 minutes (being careful not to overbake as the dough is already dark).

Italiano
Come si fa:
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, usando il cucchiaino da caffè e passarle nello zucchero. (Volendo si potrebbe anche schiacciare le palline un po' con la forchetta).  

Alla fine facciamole cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo). 


 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Wiosenne słodkości 2016