Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

30/05/2016

Lasagne ze szparagami i zielonym groszkiem - Asparagus and Green Peas Lasagna - Lasagne agli asparagi e piselli

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
18 płatów makaronu lasagne/ 18 lasagna noodles/ 18 sfoglie di lasagne
bukiet szparagów, tj. ok 500 g/ 17.5 oz asparagus/ 500 g di asparagi
ok. 100 g zielonego groszku/ 3.5 oz green peas/ 100 g di piselli
ok. 1 litr beszamelu*/ about 1 liter béchamel/ 1 litro di besciamella circa
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
starty ser / grated cheese/ formaggio grattugiato
2 jajka na twardo/ 2 hard boiled eggs/ 2 uova sode
wywar ze szparagów/ asparagus broth/ brodo di asparagi
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm) 

Polski
Wykonanie: Szparagi  umyć, pozbawić twardych części i odciąć czubki. Ugotować pierw nóżki (w niewielkiej ilości wody), czubki wrzucić do gotujących sie nóżek dopiero po ok 10 minutach gotowania się i kontynuować gotowanie przez kolejne 2 minuty. 

 Naczynie na lasagne natłuścić ew. podlać wywarem po ugotowanych szparagach i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu oraz rozkruszonymi jajkami (ugotowanymi na twardo). 

Pokroić nóżki szparagowe wraz z podsmażoną wcześniej cebulą, dodać groszek i razem poddusić na oliwie do uzyskania lepszego smaku, posolić i ew. popieprzyć. Ułożyć pierwszą warstwę szparagów z cebulą i groszkiem, na beszamelu, posypać startym serem. Ułożyć kolejne 6 płatów lasagni, przykryć beszamelem, ułożyć resztę szparagów z groszkiem i posypać startym serem. Ułożyć ostatnie 6 płatów lasagni. Płaty pokryć ostatnią warstwą beszamelu i czubkami szparagów.

Polać lasagne wywarem ze szparagów  (stają się wówczas miększe i nawet można wtedy dać mniej beszamelu).  Można jeszcze skropić oliwą lub masłem.  Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut. Najlepiej smakują odgrzewane, następnego dnia!

Beszamel "po mojemu":
Ponieważ jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można obejrzeć tutaj). Używam tych samych składników: 1 litr mleka (może być roślinne), 100 g masła, 100 g mąki pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami, ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie różni się bardzo od tego właściwego.


 
 
 
 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Wegetariański obiad VII


Italian and English version on request, please fill in the CONTACT FORM...