Labels

30/05/2016

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - Potatoes au Gratin Recipe - Gratin di patate con funghi e pancetta

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski:
Wykonanie: Poddusić pokrojone w plasterki ziemniaki na patelni pod przykryciem, z marchewką, posolić do smaku, dodać szczyptę pieprzu, kurkumy i papryki. W osobnym rondelku podgotować pieczarki na maśle lub oliwie z cebulą i majerankiem (uwaga, jeśli użyjemy czerwonej cebuli, pieczarki staną się bardziej ciemne - jak na fotografii). Boczek pokroić na drobną kostkę, wrzucić na podgrzaną patelnię i podsmażyć aż się zrumieni (można dodać odrobinę masła, jeśli jest chudy).

Na blaszkę układamy pierw warstwę ziemniaków, później pieczarki, a na końcu pokrojony w drobną kostkę boczek i posypujemy całość startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut. Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub piwem.

English 
Directions: Slice potatoes and carrots and fry them in a pan with a cover in oil with carrots, curcuma, paprika and salt to taste for a short period of time. Wash mushrooms, chop them, chop onions and put them in a pan, add butter or olive oil and salt (and marjoram to taste). Close your pan with a cover and simmer them for about 10 minutes until they are soft and the onion is golden. In the meantime, fry chopped bacon with little butter. 

Place the potato layer onto a baking tin first, then the mushrooms, bacon, and grated cheese on the top. Bake at 350°F for about 15 - 20 minutes. Serve with kefir or beer. 

Italiano
Come si fa: Friggere con poco olio e sotto il coperchio delle patate e carote tagliate a fette, con un po' di curcuma, paprika e sale a piacere per meno di 10 minuti. Pulite i champignon o pratolini, affettateli e cuoceteli per meno di 10 minuti in padella con l'aglio, la cipolla tritata, una presa di sale e maggiorana. Nel frattempo, in una padella, fate rosolare la pancetta in pochissimo burro.

Su una teglia mettere prima lo strato delle patate, poi i funghi, la pancetta ed alla fine il formaggio grattugiato. Cuocere nel forno già caldo a 180°C per 15 -20 minuti. Servire con il latte di kefir o birra.