Labels

03/05/2016

Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym - Acacia Flower Fritters - Crepes ai fiori di acacia

Smakołyki Angeli na Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g mąki/ 3.5 oz plain flour/ 100 g di farina
200 g mleka, piwa lub wina musującego/ 7 oz milk, beer or sparkling wine/ 200 g di latte, birra o vino frizzante
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
5 łyżeczek cukru/ 5 ts sugar/ 5 cucchiaini di zucchero
1 łyżeczka cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ un pizzico di vaniglia
kwiaty akacji/ acacia flowers/ fiori di acacia

Polska wersja
Wykonanie: Wsypujemy mąkę do litrowego garnka. Dodajemy soli i cukru do smaku (wg gustu indywidualnego), wanilię. Wyciągamy z lodówki zimne mleko, piwo lub wino musujące (białe). Dolewamy stopniowo niewielką jego ilość do mąki z cukrem i solą i mieszamy łyżką pierw mały obszar mąki, docierając do boku garnka, siłowo, tak by mąka i mleko stworzyły lepką, gęstą, konsystencję.

Kiedy uzyskamy lepką gęstą masę z całej mąki, dodajemy jajko, mieszając nadal o brzeg garnka. Dolewamy stopniowo mleka, aż się skończy. 

Zanurzamy kiście z kwiatami akacji do ciasta naleśnikowego i smażymy jak placki na oliwie z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem do smaku.

English version
DirectionsFill in a pot with plain flour. Add salt and sugar according to your preferences. Take out  the milk from your fridge and stir its small amount with flour, pressing your spoon towards the sides of your pot to create sticky and dense dough, add milk gradually and a small amount at a time. Then add the egg stirring well, in the end pour the rest of the milk. 

Wash the flowers and dip them in the batter and immediately put into the hot oil. When they are cooked, turn them over and cook the other side. Serve with icing sugar. 

Versione italiana
Come si fa: Si riempia la pentola di un litro con la farina 00, poi si aggiunge lo zucchero, sale a piacere e si mescola gradualmente con il latte. Versate il latte poco alla volta. Si mescola con il cucchiaio finché non si ottiene l'impasto omogeneo e senza i grumi. Alla fine si aggiunge uno uovo e mescolate ancora... e versate il resto di latte.

Immergete i fiori di acacia nel impasto e fate le crepes usando poco l'olio alla volta. Servite con lo zucchero a velo. 

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:

Wiosenne słodkości 2016