Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

11/05/2016

Ciastka ryżowe z bananem - Rice & Banana Tea Cakes - Biscotti di riso e banana

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
180 g kleiku ryżowego (bananowego)/ 6.3 oz congee rice (rice porridge)/ 180 g di crema di riso
5 łyżek wiórek kokosowych/ 5 tbs coconut flakes/ 5 cucchiai di farina di cocco
150 g masła/ 5.2 butter/ 150 g di burro
1 szklanka mąki pszennej lub jaglanej (ok. 130 g)/ 1 cup white plain flour/ 1 tazza (130 g) di farina
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/1 tazza di zucchero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
1/2-1 banan/ 1/2-1 banana/ 1/2-1 banana

Polski
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (banan najlepiej mały, lub pół dużego). Formować małe kuleczki lub nieregularne stożki. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.

English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls. Bake them in 180°C for about 15-20 minutes. 

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Formare con un cucchiaino piccole sfere, cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 15-20 minuti.