Labels

18/05/2016

Kokosanki w czekoladzie - Cocco & Chocolate Tea Cakes - Dolcetti al cocco e cioccolato

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
150 g wiórek kokosowych/ 5.2 coco flour/ 150 g di farina di cocco
225 g cukru/ 225 g sugar/ 225 g di zucchero
3 białka/ 3 egg whites/ 3 albumi
200 g gorzkiej czekolady/ 7 oz dark chocolate/ 200 g di cioccolato fondente
 wafle/ wafers/ ostie di wafer


Polski:
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem mikserem, dodać kokos i wymieszać. Na małe kawałki wafla nałożyć masę kokosowo-białkową. Upiec w 180° C na jasno złoty kolor. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ewentualnie w odrobinie mleka lub wody. Zanurzać wierzch ciasteczka w rozpuszczonej czekoladzie i odstawić do wysuszenia.  Smacznego!

English:
Method:
Beat the whites with sugar until stiff, add the coco flakes and mix well. Fill in small pieces of wafer with the coco cream and bake at 350° F until golden. Melt the chocolate and emerge each tea cake in it. Leave them to cool and serve.

Italian:
Come si fa:
Sbattere gli albumi con lo zucchero, aggiungere la farina di cocco ed amalgamare. Mettere su piccoli pezzi di wafer e cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano dorati. Sciogliere il cioccolato a bagno maria mescolando con cura. Intingere la fronte di ogni dolcetto nel cioccolato fuso e lasciare ad asciugare.


 

Przepis ten bierze udział w kulinarnej akcji:

Wiosenne słodkości 2016