Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/05/2016

Orkiszowe kardamonki - Cardamom Cookies With Spelt Flour Recipe - Biscotti al cardamomo con la farina di farro

Smakołyki Angeli na Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki orkiszowej/ 17.5 oz spelt wheat flour/ 500 g di farina di farro
250 g oleju kokosowego lub masła/  8.8 oz coconut oil or butter/ 250 g oleju kokosowego lub masła
150 g cukru / 5 oz  sugar/ 150 g di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
3-4 łyżeczki mielonego kardamonu/ 3-4 ts ground cardamom/ 3-4 cucchiaini di cardamomo macinato
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito

Polski
Wykonanie:Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki (można ominąć proszek do pieczenia, będą twardsze, ale zdrowsze), zagnieść, rozwałkować, wykroić ciasteczka ew. z ręcznie formować kulki, zrobić w nich palcem dołek, przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Przechowywać w puszce lub innym zamkniętym pojemniku. 

English
DirectionsMix all the ingredients together and knead a dough, roll the dough and form small cakes as shown in the photo below. Bake at 355° F for about 10-15 minutes. Keep in a tin. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Stendere l'impasto formare i dolcetti. Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10 minuti. Conservare in una scatola.