Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/05/2016

Torcik serowy z rabarbarem i truskawkami - Cheese Cake With Rhubarb And Strawberries - Torta ai formaggi con rabarbaro e fragole

Smakołyki Angeli na Facebook

Polish/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
250 g truskawek/ 8.8 oz strawberries/ 250 g di fragole
150 g rabarbaru/ 5 oz rhubarbs/ 150 g di rabarbaro
200 g sera ricotty/ 7 oz ricotta cheese/ 200 g di ricotta
200 g sera mascarpone/ 7 oz mascarpone cheese/ 200 g di mascarpone
4 jajka + 2  żółtka/ 4 eggs + 2 yolks/ 4 uova + 2 tuorli
160 g cukru/ 5.6 oz sugar/ 160 g di zucchero
40 g mąki ziemniaczanej/ 1.4 oz potato starch/ 40 g di fecola di patate
35 g mąki pszennej/ 1.2 oz plain all purpose white flour/ 35 g di farina

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski
Wykonanie: Ubić jajka z żółtkami wraz z 80 g cukru, dodać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec na blasze wyłożonej zmoczonym i obsuszonym papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 6 minut. Ochłodzić i wykroić 3 krążki o średnicy 16 cm (lub jeśli dysponujemy większą blachą 17 cm, albo nawet 18 cm).

Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę, posypać 40 g cukru i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C  przez ok. 10 minut. Umyte truskawki zmiksować z odrobiną cukru. Połączyć z 3 łyżeczkami galaretki truskawkowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Odstawić  na chwilę do lodówki przed dekorowaniem ciasta.

Sery* wymieszać z pozostałym cukrem (tj. 40 g) i 2-3 łyżeczkami galaretki truskawkowej rozpuszczonymi w odrobinie gorącej wody i odstawić na chwilę do lodówki. *( Zamiast ricotty można dać twarożek śmietankowy, gdyby ktoś miał problem z zakupem ricotty).

Przełożyć krążki masą serową, z rabarbarem i odrobiną musu truskawkowego, wierzch tortu posmarować masą, oblać obficie musem i udekorować rabarbarem i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin przed podaniem.

Italiano
Come si fa: Montare le uova con lo zucchero (80 g) con la frusta elettrica fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso. Amalgamare anche la farina setacciata con la fecola, continuando a montare. Versare l'impasto sulla placca foderata con carta da forno bagnata e strizzata e infornare a 220°C per 6 minuti.

Fare raffreddare la pasta biscuit e ricava 3 dischi di 16 o 17 o 18 cm di diametro (dipende dalla tua placca).

Mescolare la ricotta con il mascarpone, lo zucchero (40 g.), vaniglia a piacere. Lavare le fragole, frullare e mettere in frigo. Cuocere il rabarbaro (pulire il rabarbaro, sbucciarlo e tagliarlo a dadini). Mettere in pirofila con 40 g di zucchero e cuocere in forno a 200°C per circa 10 minuti.

Spalmare la crema di formaggi sul primo disco, piu lo strato di rabarbaro e le fragole, coprire con il 2 disco e ripeti, completando con il terzo disco di pasta e con il frullato di fragole sopra. decorare con il rabarbaro e le fragole. Fare riposare la torta in frigo per almeno 6 ore prima di servirlo. 


English version on request, fill in the contact form....


 
 
 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Cucina no problem
 n.5, maggio 2016, p. 42


Przepis ten bierze udział w kulinarnych akcjach: