Labels

08/06/2016

Babeczki owsiane z kremem truskawkowym - Oatmeal and Strawberry Tea Cakes - Tortine rustiche con fiocchi di avena e crema di fragole

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
6 łyżek mąki/ 6 tbs plain all purpose flour/ 6 cucchiai di farina
2,5 szklanka płatków owsianych/ 2.5 cup oat flakes/ 2,5 tazze di fiocchi d'avena
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1 szklanka mleka/ 1 cup milk/ 1 tazza di latte
2/3 szklanki cukru / 2/3 cup sugar/ 2/3 di tazza di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova

Krem truskawkowy/ Strawberry Cream/ Crema di fragole
1 szklanka mleka/ 1 cup milk/ 1 tazza di latte
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
2 łyżeczki mąki pszennej/ 2 ts plain all purpose flour/ 2 cucchiaini di farina
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej/ 2 ts plain potato starch/ 2 cucchiaini di fecola di patate
2 łyżki masła lub oleju kokosowego/ 2 tbs butter or olio di cocco/ 2 cucchiai di burro o olio di cocco
truskawki/ strawberries/ fragole

Polski:
Wykonanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, dodać mleko z roztrzepanymi jajkami, tłuszcz i wymieszać na gładką, płynną masę. Foremki na babeczki z pergaminowymi wkładkami napełnić do 3/4 ciastem.  Piec w 200°C przez ok. 15-20 minut.

Krem truskawkowy: Robimy budyń: mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z cukrem i odrobiną zimnej wody, tak by nie utworzyły się grudki, dolewamy jeszcze trochę wody. Mleko gotujemy, gdy tylko zawrze, dodajemy masło lub olej kokosowy, mieszamy energicznie do rozpuszczenia się tłuszczu i zalewamy roztworem mącznym, energicznie mieszając, by utworzył się gęsty budyń. Trzymamy na ogniu, ciągle mieszając ok 3 minut. Oczyszczone i pokrojone wzdłuż truskawki (ilość truskawek wg indywidualnego gustu) mieszamy z budyniem, można je rozdziabić nieco widelcem. Dekorujemy babeczki tak powstałym kremem, najlepiej tuż przed spożyciem. 

English
Method: Mix all the dry ingredients and then add the milk, eggs and fat and stir very well. Fill in the cupcake liners 3/4 full. Bake at 390°F for about 15-20 minutes.

Strawberry Cream: Make custard out of the ingredients given above (add a bit of cold water to mix the flour with the starch) and then mix it with washed strawberries. Decorate the tea cakes with the strawberry cream before serving.  

Italiano 
Come si fa: Mescolare tutti i secchi ingredienti e dopo amalgamare gli altri ingredienti cioè il latte, il burro o l'olio di cocco e le uova. Riempire i pirottini solo per 3/4 della loro capienza. Facciamoli cuocere nel forno già caldo a 200°C per 15-20 minuti.

Crema di fragole: La crema si fa ugualmente come la crema pasticcera con la differenza che non si aggiungono le uova, si mescola la farina con la fecola con un po d'acqua e aggiunge il burro o olio di cocco con il latte. Poi si mescolano le fragole lavate con la crema usando una forchetta. Decorare le tortine con la crema prima di servire. 


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Wiosenne słodkości 2016