Labels

27/06/2016

Makaron z cukinią - Penne With Zucchini - Mezze penne alle zucchine

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients:
1-2 cukinie/ 1-2 zucchini/ 1-2 zucchine
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
kilka łyżek oliwy z oliwek/ several tbsp olive oil/ alcuni cucchiai di olio d'oliva
starty ser do smaku/ grated cheese to taste/ formaggio grattugiato a piacere
sól i pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Umyte cukinie zetrzeć na tarce, posolić. Cebulę posiekać i zeszklić delikatnie na oliwie, dodać startą cukinię i ugotować pod przykryciem, pod koniec zdjąć przykrywkę i odparować, pozostawić trochę, by nabrały smaku (tj. by się podsmażyły nieco), doprawić pieprzem i solą. Jeśli mamy tez kwiaty cukinii, czyścimy je z pręcików, siekamy i dodajemy do cukinii pod koniec gotowania.

Makaron (np. penne) ugotować wg przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. mieszamy z cukinią, dodajemy trochę oliwy z oliwek, soli i pieprzu do smaku, posypujemy serem. 

English:
Directions: Grate the zucchini, add a pinch of salt. Chop the onion and fry it in oil until translucent, add the zucchini and cook them together with onions. Add salt and peper to taste.

Cook the pasta al dente and mix it with the zucchini, serve with grated cheese. 

Italiano:
Come si fa: Grattugiare le zucchine, aggiungere il sale e pepe a piacere. Tagliare la cipolla a dadini e soffriggerla con un po' di olio. Mescolare le zucchine con la cipolla e cuocere il tutto sotto il coperchio. Alla fine cottura si potrebbe anche aggiungere i fiori, puliti e tagliati. 

Cuocere la pasta al dente, mescolare con le zucchine e servire col formaggio.