Labels

01/06/2016

Makowiec z syropem cytrynowym - Poppy and Lemon Syrup Cake Recipe - Torta al papavero con sciroppo al limone


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
60 g maku/ 2 oz poppy seeds/ 60 g di semi di papavero
6 łyżek mleka/ 6 tbs milk/ 6 cucchiai di latte
180 g masła/ 6.3 oz butter/ 180 g di burro
200 g cukru trzcinowego/ 7 oz di cane sugar/ 200 g di zucchero grezzo
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
300 g mąki/ 10.5 oz all purpose white flour/ 300 g di farina
60 g mielonych migdałów/ 2 oz ground almonds/ 60 g di mandorle macinate
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
skórka z połowy cytryny/ 1/2 lemon peel/ scorza di mezzo limone
sok z połowy cytryny/ 1/2 lemon juice/ succo di mezzo limone

Syrop cytrynowy/ Lemon syrup/ Sciroppo al limone
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di un limone

Polski
Wykonanie: Mak zalać mlekiem i odstawić na minimum 15 minut (by mak wchłonął mleko). Masło ubić z cukrem, dodać jajka nadal ubijając, po czym stopniowo resztę składników wraz z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem  do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180°C (ok. 50-60 minut).

Po upieczeniu pozostawić ciasto w tortownicy na ok. 10 minut, po czym zalać syropem (można go poprzekłuwać widelcem, by syrop lepiej wchłonął), gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Syrop: cukier, sok z cytryny (1,5 dl) oraz 6 łyżek cukru wrzucić na patelnię i rozpuścić na delikatnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając przez 2 minuty.

Podawać z domową konfiturą, np. truskawkowo-morelową (jak na poniższym zdjęciu).

Italiano
Come si fa: Mettere i semi di papavero ed il latte in una ciotola e lasciare riposare per almeno 15 minuti. Nel frattempo montare a crema il burro con lo zucchero e la scorza di limone. Amalgamare le uova al composto, uno alla volta, e poi gradualmente tutti gli altri ingredienti. Mettere l'impasto nella tortiera foderata con carta da forno e fate cuocere nel forno già caldo a 180°C per 50-60 minuti.

Lasciare intiepidire la torta per circa 10 minuti. Per lo sciroppo al limone: mettete lo zucchero, il succo di limone (1,5 dl) e 6 cucchiai d'acqua sul fuoco a fiamma bassa, fate sciogliere lo zucchero e poi portate a ebollizione. Lasciate bollire per 2 minuti, poi versate lo sciroppo a cucchiaiate sul dolce ancora caldo.

Servire con la marmellata casareccia per esempio alle fragole ed albicocche (come nella foto di sotto).



 English version on request, please fill in the CONTACT FORM...

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Wiosenne słodkości 2016