Labels

10/06/2016

Zapiekanka z marynowanymi rybami - Marinated Fish Gratin Recipe - Gratin di pesci marinati

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ryby (jakie mamy, może być filet, na zdjęciach są sardynki)/ fish (that we have at home, in the photos: sardines)/ pesci che abbiamo a casa (nelle foto le sarde)
starty żółty ser/ pecorino (or other cheese)/ pecorino, scamorza, provola etc.
mozzarella/  mozzarella/  mozarella
"miąższ" z bułki/ fresh bread crumb/ mollica del pane
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
1 łyżka siekanego rozmarynu/ 1 tbs chopped fresh rosemary/ 1 cucchiaio di rosmarino tagliato
starta skórka z cytryny/ grated lemon peel/ scorza di limone grattugiata
1 łyżka sosu pomidorowego/ 1 tbs tomato sauce/ 1 cucchiaio di sugo al pomodoro
kilka ząbków czosnku/ 2-3 cloves garlic/ 2-3 spicchi d'aglio
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva q.b.

Polski:
Wykonanie: Rybki (małe złowione - wypatroszyć, odciąć głowy i ogony, jeśli filet, pokroić wzdłuż na cienkie krótkie paski, duże pokroić na mniejsze plastry) marynować ok godziny w soli, czosnku zgniecionym z siekanym świeżym rozmarynem i skórką cytrynową. Można dodać też sos pomidorowy i trochę siekanych szparagów (uprzednio ugotowanych). 

Blaszkę natłuścić oliwą, posypać rozkruszoną w rękach bułką, nałożyć marynowane rybki posypać startym serem, kolejną warstwą bułki, nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i skropić oliwą z oliwek, ew. masłem.

Piec zapiekankę w 200 ° C ok. 15 minut.

English:
Method: Marinate the fish (cleaned and cut into smaller pieces) with smashed garlic, chopped rosemary, grated lemon peel, salt to taste and tomato sauce for about an hour. You can also add a small amount of French beans cooked in salted water). 

Sprinkle the baking tin with olive oil. Place bread crumb transformed into small pieces, small fishes (or if we use a bigger fish, cut it into smaller pieces), sprinkle with thyme and a pinch of salt, cover with cheese layers and at the end the bread crumb and sprinkle with olive oil.

Bake at 390°F for about 15 minutes.

Italiano:
Come si fa: Marinare per una oretta i pesci (prima lavati e puliti) nell'aglio, scorza di limone, rosmarino tagliato finemente, sugo e sale a piacere. Si potrebbe anche aggiungere un po' di fagiolini lessi, tagliati a dadini.

Cospargere la teglia con un po' d'olio d'oliva, mettere la mollica del pane fatta a pezzi piccoli, poi i pesci (ho messo le alici pulite e senza le teste e le code, ma se avete altri tipi di pesci, tagliateli a pezzi più piccoli), il sale ed il timo, i formaggi grattugiati, l'ultimo strato della mollica e cospargere con un po' d'olio.

Cuocere al forno caldo di 200° C per circa 15 minuti.