Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/06/2016

Ciasto orkiszowe z morelami i truskawkami - Apricot and Strawberry Cake Recipe - Torta alle albicocche e fragole

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki orkiszowej/ 1 cup spelt wheat flour/ 1 tazza di farina di farro
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di  burro 
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
morele/ apricots/ albicocche
truskawki/ strawberries/ fragole

Polski 
Wykonanie: Za pomocą miksera, zmiksować wszystkie składniki, za wyjątkiem owoców (można użyć tez innych owoców sezonowych). Włożyć ciasto na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć pokrojone owoce i upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C (przez ok. 40 minut). Posypać cukrem pudrem.

English
Method: Mix all the ingredients (except the fruit) well with an electric mixer and fill in a small baking tin with the batter. Cut the fruit into small slices and place on the top. Bake them in 356°F for about 40 minutes. Sprinkle with icing sugar.

Italiano
Come si fa: Lavorare gli ingredienti (tranne la frutta) con uno sbattitore elettrico per ottenere un impasto omogeneo. Riempire una piccola teglia con l'impasto e coprire con le albicocche e fragole tagliate a fette piccole.  Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 40 minuti. Decorare con lo zucchero a velo.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: