Labels

23/06/2016

Ciasto orkiszowe z morelami i truskawkami - Apricot and Strawberry Cake Recipe - Torta alle albicocche e fragole

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki orkiszowej/ 1 cup spelt wheat flour/ 1 tazza di farina di farro
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di  burro 
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
morele/ apricots/ albicocche
truskawki/ strawberries/ fragole

Polski 
Wykonanie: Za pomocą miksera, zmiksować wszystkie składniki, za wyjątkiem owoców (można użyć tez innych owoców sezonowych). Włożyć ciasto na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć pokrojone owoce i upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C (przez ok. 40 minut). Posypać cukrem pudrem.

English
Method: Mix all the ingredients (except the fruit) well with an electric mixer and fill in a small baking tin with the batter. Cut the fruit into small slices and place on the top. Bake them in 356°F for about 40 minutes. Sprinkle with icing sugar.

Italiano
Come si fa: Lavorare gli ingredienti (tranne la frutta) con uno sbattitore elettrico per ottenere un impasto omogeneo. Riempire una piccola teglia con l'impasto e coprire con le albicocche e fragole tagliate a fette piccole.  Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 40 minuti. Decorare con lo zucchero a velo.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: