Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

28/06/2016

Ciastka sezamowe z owocami - Sesame And Fruit Tea Cakes - Biscotti al sesamo e albicocche

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
60 g sezamu/ 2.1 oz sesame seeds)/ 60 g di semi di sesamo 
100 g oleju kokosowego/ 3.5 oz coconut oil/ 100 g di olio di cocco
150 g mąki orkiszowej/ 5.2 oz spelt wheat flour/ 150 g di farina di farro
60 g mąki jaglanej/ 2.1 oz millet flour/ 60 g di farina di miglio
80 g  cukru/ 2.8 oz sugar/ 80 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 łyżka miodu 1 tbs honey/ 1 cucchiaio di miele
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
+
morele, brzoskwinie lub nektarynki/ apricots, peaches or nectarines/ albicocche o nocepesche o pesche

Polski 
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (można użyć tylko mąki jaglanej - dla osób nietolerujących gluten, gdy ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dolać jeszcze trochę oleju). Wyłożyć ciastem spody papierowych foremek , ozdobić kawałkiem owocu. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.

English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and fill in the cupcake bases with it. Decorate each cake with a slice of fruit. Bake them in 180°C for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Riempire le basi dei pirottini con l'impasto e decorare ogni biscotto con un pezzo di albicocca. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.