Labels

18/06/2016

Konfitura i sok z moreli - Apricot Juice and Preserve - Confettura e succo di albicocche

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski:
Wykonanie: Umyte morele, kroimy na małe części (nie ściągamy skórki!). Dodajemy niewielką ilość cukru, tylko, by regulować kwasowość (ew. bez cukru) i smażymy na wolnym ogniu, pamiętamy by często mieszać często, aby nie dopuścić do przypalenia się konfitury. Gdy pości sok, odlać do słoika (pyszny do picia rozcieńczony z wodą), kontynuować smażenie wg gustu, tj. a) do momentu wyparowania reszty wody b) jeszcze tylko kilka minut, do utworzenia swoistego musu. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie.

Italiano:
Come si fa: Lavare bene le albicocche, tagliare a dadini e friggere delicatamente finché non uscirà il succo, versarlo nei barattoli (buono allungato con l'acqua). Continuare il resto della confettura per altri 3-5 minuti oppure di piu' per ottenete il composto denso. Versare nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.

English version soon...