Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/09/2016

Mizeria słodko-kwaśna wg Babci Anieli - Cucumber Salad Mizeria by Grandma Aniela - Insalata di cetrioli in agrodolce di nonna Aniela

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(dla 2 osób/ serves 2/ per 2 persone)
1 długi ogórek/ 1 long cucumber/ 1 cetriolo lungo
1/2 szklanki ciepłej gotowanej wody/ 1/2 cup lukewarm water/ 1/2 di tazza di acqua tiepida
1 łyżeczka miodu lub cukru/ 1 ts honey or sugar/ 1 cucchiaino di miele o zucchero
1 łyżeczka soku z cytryny/ 1 ts lemon juice/ 1 cucchiaino di succo di limone
sól i pieprz/ salt and pepper/ sale e pepe
koperek/ dill/ aneto

Polski
Wykonanie: Umyty i obrany ogórek kroimy na plasterki i solimy, mieszamy, zostawiamy (minimum!) na parę minut. W międzyczasie rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie miód lub cukier, doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli trzeba dolewamy wody i/lub dodajemy cukru/miodu lub soku z cytryny czy pieprzu, by uzyskać satysfakcjonujący nas smak. Wlewamy wodę do ogórków, gdy tylko się nam schłodzi, mieszamy i posypujemy koperkiem (suszonym bądź świeżym).

Surówkę tę polecam do dań obiadowych, w których składzie są ziemniaki. Wodę ogórkową polecam wypić, w moim domu smakuje wszystkim. Tego przepisu nauczyła mnie moja Mama, którą nauczyła Jej Mama ;-), jest idealny dla osób z nietolerancją laktozy, którzy nie mogą spożyć zwykłej mizerii ze śmietaną czy jogurtem. Przepis pochodzi z Krakowa i okolic (tj. Bochnia)...

English 
Directions: Slice peeled cucumber and salt it to taste, leave for several minutes. In the meantime, solve honey or sugar in lukewarm water and pour in lemon juice and add a pinch of pepper and stir well. When the water becomes cold, pour it onto the cucumbers and stir well again. Serve as a salad with second dishes such as meat with potatoes. The cucumber water has a pleasant taste and you can drink it ;-).

Italiano
Come si fa: Tagliare a fette rotonde il cetriolo già lavato e sbucciato e mettere un po' di sale, girare il tutto bene e lasciare a riposare. Nel frattempo, fate scogliere il miele o lo zucchero in acqua tiepida, versare il succo di limone e mettere poco pepe. Quando l'acqua avrà la temperatura dell'ambiente, versarla nel piatto con i cetrioli e mescolare di nuovo. Si può decorare con l'aneto. L'acqua dei cetrioli piace a tanti e potete provare a berla anche voi ;-).