Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/09/2016

Roladki szaszłykowe z cukinią - Zucchini Rolls Recipe - Involtini alle zucchine gratinati

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
4 małe cukinie/ 4 zucchini/ 4 zucchine
6 kromek chleba pszennego/ 6 slices bread/ 6 fette di pancarré
salami/ sausage/ salame
rolada ustrzycka lub inny ser wędzony/ smoked cheese/ scamorza affumicata
cebula/ onion/ cipolla
sól i pieprz/ salt and pepper/ sale e pepe
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Sparzyć cukinie pokrojone wzdłuż w posolonym wrzątku przez ok. 10 sekund. Zwijamy paski cukinii z paskami chleba moczonymi w podsmażonej cebuli na oliwie, cienko krojoną salami, serem i szpilujemy, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, solimy, pieprzymy do smaku, skrapiamy oliwą cebulową i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok 10 minut lub grillujemy.

Italiano
Come si fa: Scottate in acqua bollente salata le zucchine tagliate a nastro per circa 10 secondi e sgocciolate. Arrotolate le zucchine con le fette di pane tagliate a nastro unte con l'olio aromatico di cipolla (fritta in olio), il formaggio, il salame e chiudete con stecchini. Spennellate con il resto d'olio con le cipolle, mettete sale e pepe a piacere e cospargete con il pane grattugiato. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 10 minuti.

English version on request....


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Cucina Moderna
 Maggio 2014, p. 30