Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/09/2016

Zupa krem z dyni wg Cioci Grażynki - Aunt Grażynka's Pumpkin Creme Soup - Crema di zucca della zia Grażynka

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/ English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ok. kilograma pokrojonej dyni / 25 oz chopped pumpkin/  1 chilo di zucca tagliata a pezzi
1 cebula / 1 onion / 1 cipolla
1 mała lub średnia marchew/ 1 small or medium carrot / 1 carota piccola o media
3 małe ziemniaki/ 3 small potatoes/ 3 piccole patate
kawałek pora/ a pieca of leek/ un pezzo bianco di porro
kilka ząbków czosnku / 2-4 cloves garlic / qualche pizzico d'aglio
rosół/ broth/ brodo
trochę masła/ a bit of butter/ un po' di burro
sól i pieprz/ salt & pepper/ sale e pepe
prażone płatki migdałowe/ toasted almond slices/ fette di mandorla tostate
płatki bławatków/ cornflower petals/ qualche petalo di fiordaliso
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo

Polski
Wykonanie: Wszystkie umyte, obrane i pokrojone warzywa oprócz czosnku podsmażamy z odrobiną masła ew oliwy z oliwek, stale mieszając, przez ok. 3-4 minuty. Zalewamy rosołem (ew. wywarem z warzyw) i gotujemy do miękkości, wrzucamy czosnek (ilość zależy od osobistego upodobania) i miksujemy całość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy zupę uprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach, listkiem zielonej pietruszki i płatkami bławatków. 

English:
Directions: Fry all the vegetables (cleaned, peeled and chopped) with a bit of butter or olive oil for about 3-4 minutes. Pour in the broth and cook them until they become soft, add 2-4 cloves of garlic and blend everything together. Season with salt and pepper and decorate with toasted almond slices , parsley leaves and some cornflower petals. 

Italiano:
Come si fa: Far soffriggere la zucca, la cipolla e la carota (pulite, sbucciate e tagliate a dadini) con un po' di burro oppure l'olio d'oliva per circa 3-4 minuti. Versare il brodo e cucinare finché gli ortaggi non diventino morbidi. Aggiungere qualche spicchio d'aglio e frullare il tutto. Decorare con le fette di mandorla tostate con qualche petalo di fiordaliso (se avete) e prezzemolo.