Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/09/2016

Słone ciasteczka z makiem - Salted Poppy Cookies - Biscotti salati al papavero

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g mąki pszennej z pełnego pszemiału/ 7 oz whole meal flour/ 200 g di farina integrale
100 g mąki pszennej zwykłej/ 3.5 g durum wheat flour/ 100 g di farina di grano duro
50 g mąki orkiszowej/ 1.8 oz spelt flour/ 50 g di farine di farro
150 g masła lub oleju kokosowego/ 5 oz butter or coconut oil/ 150 g di burro o olio di cocco/oliva
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
2 łyżki maku/ 2 tbs poppy seeds/ 2 cucchiai di semi di papavero
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z solą (minimum to pół łyżeczki) do smaku, a jeśli trzeba, dosypać jeszcze trochę mąki lub tłuszczu. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i formować ciasteczka, najlepiej ostrą foremką, która kroi orzechy. Przełożyć na blachę i upiec w piekarniku nagrzanym do 200° C na jasnozłoty kolor. Można podawać je z lejącym się miodem (takie smakują mi najbardziej!). 

English 
DirectionsMix all the ingredients together with salt to taste (circa 1/2 tea spoon). Then roll out the dough and cut the cakes. Bake at 400° F until golden. Keep in a tin. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme. Stendere l'impasto e tagliare i biscotti. Deponetele su una piastra e cuocere in forno già caldo a 200 gradi finché non diventano dorati. Conservare in una scatola.