Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

30/09/2016

Węgierski kołacz cynamonowy - Hungarian Cinnamon Bread - Pane dolce ungherese alla cannella

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g mąki pszennej/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina tipo 0
80 ml ciepłego mleka/ 80 ml lukewarm milk/ 80 ml di latte tiepido
60 ml ciepłej wody/ 60 ml lukewarm water/ 60 ml di acqua tiepida
30 g cukru trzcinowego/ 1 oz cane sugar/ 30 g di zucchero di canna
paczka suszonych drożdży/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra secco
pół łyżeczki soli/ 0.5 ts salt/ 0,5 di cucchiaino di sale
60 g stopionego masła/ 2 oz melted butter/ 60 g di burro ammorbidito
+
cukier trzcinowy ok 200 g/ cane sugar (7 oz)/ zucchero di canna, circa 200 g
2 łyżki cynamonu/ 2 tbs cinnamon/ 2 cucchiai di cannella
60 g rozpuszczonego masła/ 2 oz melted butter/ 60 g di burro ammorbidito

Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i dodać ok. połowę mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Następnie dodać resztę mąki oraz sól (najlepiej kamienną), wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, pędzlować roztopionym masłem, posypać cynamonem zmieszanym z cukrem i pokroić na paski, wyciąć z nich prostokąty (35/55 mm). Układać jeden na drugim (około 5 warstw). Wyłożyć papierem do pieczenia keksownicę, włożyć kupki prostokątów, najlepiej harmonijkowo, tj. pionowo (po węgiersku, ciasto zwane jest harmonijkowym kołaczem cynamonowym). Ja ułożyłam różnie, gdyż ciasto mi zjechało ;-). Można polać masłem, jeśli nam zostanie lub posypać resztą cukru. Piec ok. 35 minut w 180°C.

English:
Method: Melt the yeast with sugar and milk in a bowl. Add the flour and knead a dough with your hands (add the flour) for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. Add the  salt to the dough, stir everything well together (add more flour if it is needed) and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Roll out the dough and brush it with the butter and sprinkle with sugar mixed with the cinnamon. Then cut out 35/55 mm rectangles. Place them one by one up to 5 layers each. Place the layers in a rectangular bread baking tin and sprinkle with the remaining cane sugar. Bake at about 180° C (360° F) for about 35 minutes.

Italian:
Come si fa: Sciogliere il lievito con lo zucchero ed il latte tiepido ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora. Amalgamare il sale con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti (se serve, aggiungete più farina). Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Stendere l'impasto, spennellarlo con il burro e ricoprirlo con lo zucchero mescolato con la cannella. Quindi ricavare i rettangoli di 35/55 mm. Mettere uno sopra l'altro fino a 5 strati. Mettere nella teglia del pane, preferibilmente in verticale. Cospargere abbondantemente con zucchero di canna rimasto e cuocete in forno caldo di 180° C per circa 35 minuti finché la base suona vuota quando la picchierete. Se serve, rimettere in forno (senza lo stampo) ancora per un po'. Trasferite su una griglia a raffreddare.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: