Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/09/2016

Trufle owsiano-marcepanowe z arachidami - Oats Marzipan and Peanut Truffles - Tartufi alle mandorle, avena ed arachidi

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 szklanka płatków owsianych/ 1 cup oat flakes/ 1 tazza di fiocchi di avena
90 g marcepanu/masy marcepanowej/ 3 oz almond paste/ 90 g pasta di mandorla
50 g masła lub oleju kokosowego/ 1.7 oz butter or coconut oil/ 50 g di burro o olio di cocco
kilka herbatników lub sucharków/ several simple tea cakes/ qualche biscotto o fetta biscottata
1 łyżka kakao/ 1 table spoon cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
3-4 łyżki wódki/ 3-4 table spoons vodka/ 3-4 cucchiai di vodka
mączka kokosowa do "panierowania"/ organic coconut flour/ farina di cocco
prażone arachidy/ toasted peanuts/ arachidi tostati

Polski
Wykonanie: Płatki zmielić, herbatniki (sucharki) pokruszyć, dodać masło/olej kokosowy, kakao, wódkę, marcepan i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki, do każdej włożyć orzech arachidowy (najlepiej prażony na suchej patelni) i dokładnie obtoczyć w mączce kokosowej (tj. mielonych wiórkach kokosowych) i udekorować orzeszkiem. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English 
Directions: Grind to powder the oats and crush the tea cakes/ biscuits, add the butter, cocoa, vodka and almond paste and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands, hide a peanut into each ball. Then roll them in cocco flour and decorate with peanuts. You can place them into paper cupcake liners.

Italian
Come si fa: Polverizzare i fiocchi e schiacciare i biscotti ed infine unire il burro, la vodka e la pasta di mandorla per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline, riempirne ciascuna con i pezzi di arachidi e passarle nella farina di cocco e decorarle con altri arachidi.

Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.