Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/09/2016

Szaszłyki z cukinią - Zucchini Skewers Recipe - Spiedini di zucchine


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
4 małe cukinie/ 4 zucchini/ 4 zucchine
6 kromek chleba pszennego/ 6 slices bread/ 6 fette di pancarré
salami/ sausage/ salame
rolada ustrzycka lub inny ser wędzony/ smoked cheese/ scamorza affumicata
cebula/ onion/ cipolla
sól i pieprz/ salt and pepper/ sale e pepe
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Cebulę zeszklić na oliwieSzpilujemy kawałki chleba zanurzone w oliwie cebulowej, kawałki cukinii, kiełbaski, sera, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, solimy, pieprzymy do smaku, skrapiamy oliwą cebulową, dekorujemy cebulą i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok 10 minut lub grillujemy.

Italiano
Come si fa: Soffriggere la cipolla con l'olio di oliva. Infilare sullo spiedino le zucchine con le fette di pane tagliate a nastro unte con l'olio aromatico di cipolla (fritta in olio), il formaggio, il salame e chiudete con stecchini. Spennellate con il resto d'olio, decorare con le cipolle, mettete sale e pepe a piacere e cospargete con il pane grattugiato. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 10 minuti.