Labels

23/01/2017

Buraczki z chrzanem - Beetroot & Horseradish Salad - Insalata di rape rosse al rafano

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g gotowanych buraków/ 14 oz boiled beetroots/ 400 g di rape rosse lesse
1 łyżka startego chrzanu/ 1 tbs grated horseradish/ 1 cucchiaio di rafano grattugiato
1 łyżka majonezu/ 1 tbs mayo/ 1 cucchiaio di maionese

Polski
Wykonanie: Buraczki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wymieszać z łyżką chrzanu (z sokiem z cytryny, bez chemii, najlepiej zetrzeć samemu, lub kupić wieluński) i łyżką majonezu (najlepiej domowej roboty). Udekorować np. (suszonym) koperkiem, natką pietruszki. Podawać z gotowanym jajkiem, wędliną lub serem.

English
Method: Grate finely the beetroots, mix with grated horseradish and mayo. Decorate with fresh or dry dill or parsley. Serve with a vast variety of sandwiches.

Italiano
Come si fa: Grattugiare finemente le rape, mescolare bene con il rafano e la maionese. Decorare con il prezzemolo o l'aneto e servire col pane (e con affettato, formaggio o uova sode). 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Mam smaka na buraka