Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/01/2017

Buraczki z chrzanem - Beetroot & Horseradish Salad - Insalata di rape rosse al rafano

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g gotowanych buraków/ 14 oz boiled beetroots/ 400 g di rape rosse lesse
1 łyżka startego chrzanu/ 1 tbs grated horseradish/ 1 cucchiaio di rafano grattugiato
1 łyżka majonezu/ 1 tbs mayo/ 1 cucchiaio di maionese

Polski
Wykonanie: Buraczki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wymieszać z łyżką chrzanu (z sokiem z cytryny, bez chemii, najlepiej zetrzeć samemu, lub kupić wieluński) i łyżką majonezu (najlepiej domowej roboty). Udekorować np. (suszonym) koperkiem, natką pietruszki. Podawać z gotowanym jajkiem, wędliną lub serem.

English
Method: Grate finely the beetroots, mix with grated horseradish and mayo. Decorate with fresh or dry dill or parsley. Serve with a vast variety of sandwiches.

Italiano
Come si fa: Grattugiare finemente le rape, mescolare bene con il rafano e la maionese. Decorare con il prezzemolo o l'aneto e servire col pane (e con affettato, formaggio o uova sode). 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Mam smaka na buraka