Labels

27/01/2017

Spaghetti z karczochami i ciecierzycą - Chickpea & Artichoke Spaghetti - Spaghetti con carciofi e ceci

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(na 2 osoby/serves 2/ per 3 persone)
150 g spaghetti/ 5.2 oz spaghetti/ 150 g di spaghetti
2-3 karczochy/ 2-3 artichokes/ 2-3 cuori di carciofo
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
mała łodyga selera naciowego/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
1/2 szklanki białego wina/ 1/2 cup white wine/ 1/2 di bicchiere di vino bianco
100 g ugotowanej ciecierzycy/ 3.5 oz chickpeas/ 100 g di ceci lessi
1 gotowany mały ziemniak/ 1 small c ooked potato/ 1 patata lessa
100-200 g rosołu/ 3.5-7 oz broth/ 100-200 g di brodo vegetale
pietruszka/ parsley/ prezzemolo
olej z oliwek do smaku/ olive oil to taste/ olio d'oliva a piacere
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Karczochy umyć, oczyścić z twardych części, zewnętrznych liści, wydrążyć środki i pokroić. Na oliwie podsmażyć cebulkę, łodygę selera naciowego, dodać karczochy i zalać winem i podlewać stopniowo rosołem, ew. wodą, aż karczochy zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowaną ciecierzycę (dzień wcześniej zalać ją wrzątkiem, następnego dnia, wylać tę wodę i ugotować w świeżej, nieosolonej wodzie, posolić, gdy będzie już miękka), pokrojonego w kostkę ziemniaka, można dodać szczyptę kurkumy. 

Ugotować makaron (dla mnie spaghetti sa za długie, więc przed gotowaniem łamię je na 3 części) i wymieszać z sosem karczochowym, okrasić zieloną pietruszką, ewentualnie startym serem czy (jeśli ktoś może i lubi, podsmażonym i pokrojonym w drobną kostkę chudym boczkiem czy skwarkami).

English
Method: Strip away the tough outer leaves of the artichokes and slice their inner leaves and stems. Heat the olive oil in a deep skillet, add the chopped onions and celery, fry the until they are translucent, then add the artichokes, the wine and gently saute the mixture until the artichokes have become very soft. You can pour some broth when the liquids evaporate. When the artichokes are about half cooked salt and pepper the mixture to taste. You can also add a pinch of curcuma. Once they are soft, add chopped potato and chickpeas and stir well several times. 

When the pasta water comes to a boil, salt it and cook the pasta. Drain the pasta and turn it out into the skillet, stir the pasta to mix it well with the vegetable sauce, and serve it with chopped parsley and/or Parmesan cheese.

Italiano
Come si fa: Sciacquate i carciofi, asciugateli e riduceteli a fettine. Sbucciate la cipolla, tritatela fine assieme alla costola di sedano e fateli passare in un po' di olio d'oliva. Versate il vino ed unite i carciofi e fateli soffriggere leggermente. Salate, pepate e cuocete i carciofi fino a quando saranno teneri, versate un po' di brodo se il liquido evaporerà. Aggiungere la patata tagliata a dadini con i ceci, (cuocere gli spaghetti un po' prima), mescolare il tutto e servite con il prezzemolo o parmigiano grattugiato.