Labels

12/01/2017

Lwowskie kartofelki żytnie - Old Lviv Rye Truffels - Tartufi di segale della vecchia Leopoli

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/
English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
półtora szklanki mąki żytniej (razowej)/ 1&1/2 cup rye flour/ 1&1/2 di tazza di farina di segale
1-4 łyżki rumu lub likieru/ 1-4 table spoons rum or liqueur/ 1-4 cucchiai di rum o liquore
ok 1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
ok 1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk / 1/2 di tazza di latte (circa)
kilka łyżek wiórek kokosowych/ 1-3 tbs coconut flour/ 1-3 cucchiai di farina di cocco
kakao do "panierowania"/ cocoa for coating/ cacao in polvere amaro per coprire

Przepis skatalogowałam na moim blogu - Lokalne smakołyki - tj. zbiorze lokalnych przepisów związanych z jakimś miastem, miasteczkiem czy wsią od A do Z. 

Polski
Wykonanie: Mąkę podpiec na rumiano w piekarniku (mieszając od czasu do czasu).  Wymieszać z resztą składników prócz kakao na jednolitą masę (mleka, likieru/rumu dodajemy tyle, by masa nie była zbyt mokra, jeśli wyjdzie zbyt mokra, dodajemy więcej wiórek). Uformować kuleczki, każdą obtoczyć w kakao. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English 
Directions: Toast the flour in a baking tin until becomes golden and mix well with the rest of the ingredients to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Then roll them in cocoa. You can place them into paper cupcake liners. Keep in the fridge. 

Italiano
Come si fa: Tostare la farina di segale nel forno finché non diventerà dorata, infine unire il cacao, il latte, lo zucchero ed il rum oppure qualche liquore per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline, e passarle nel cacao in polvere. Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Lwowska kuchnia, Andrzej Fiedoruk, Poznań 2010, p. 224.