Labels

30/01/2017

Pasta z ciecierzycy i granatów - Chickpea & Pomegranate Purée Recipe - Purea di ceci e melagrana

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
150 g suchych ziaren ciecierzycy/ 5 oz cooked chickpeas/ 150 g di ceci lessati
1-2 ząbki czosnku/ 1-2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
3 łyżki niesłodzonej pasty sezamowej/ 3 tbs  sesame butter/ 3 cucchiai di crema di sesamo
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
4 łyżki oliwy/ 4 tbs olive oil/ 4 cucchiai di olio di oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
4 łyżki nasion granatu/ 4 tbs pomegranate grains/ 4 cucchiai di chicchi di melagrana

Polski
Wykonanie: Ciecierzycę dzień wcześniej zalać wrzątkiem, następnego dnia, wylać tę wodę i ugotować w świeżej, nieosolonej wodzie, posolić, gdy będzie już miękka. Odlać wodę, zostawiając w innym naczyniu połowę jej ilości. Zmiksować ugotowaną ciecierzycę z czosnkiem, niesłodzonym masłem (pastą) sezamową, sokiem z cytryny (ilość wg gustu), oliwą i odrobiną odlanej wody (kto wolo rzadszą pastę, niech doda więcej wody). Przyprawić do smaku solą i udekorować nasionami granatu. 

(Klasyczny orientalny humus: gotowana, zmiksowana ciecierzyca z dużą ilością soku z cytryny, solą i 4-5 łyżkami oliwy. A bliskowschodni wariant tej potrawy zawiera też pastę sezamową i czosnek.)

English
Method: Blend the chickpeas with all the other ingredients besides pomegranate grains, add some water from the boiled chickpeas when you want your purée less dense, salt to taste. Decorate with pomegranate grains.

Italiano
Come si fa: Frullare il tutto (tranne i chicchi), aggiungere un po' di acqua della cottura di ceci, se vi piace la purea meno densa, aggiungere il sale a piacere. Decorare con i chicchi di melagrana.

Prażone i zmielone ziarna sezamu/ Toasted and ground sesame seeds/
 I semi di sesamo tostati e macinati
Ciecierzyca gotowana z odrobina oregano/ Chickpeas cooked with a pinch of oregano/
 I ceci lessati con un pizzico di origano

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Domowe smarowidła i pasty, Rosemarie Zehetgruber, Warszawa 2010, p. 66