Labels

05/01/2017

Ciasteczka żytnie na miodzie i oleju - Rye and Honey tea Cakes - Biscotti alla farina di segale e miele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g mąki żytniej (typ 720)/ 3.5 oz rye flour/ 100 g di farina di segale
150 g mąki pszennej pełnej/ 5 oz wholemeal wheat flour/ 150 g di farina integrale
5-6 łyżek oleju lub oliwy/  5-6  olive oil/ 5-6 cucchiai di olio d'oliva
4 łyżki miodu/ 4 tbs honey/ 4 cucchiai di miele
2 łyżki cukru lub melasy/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
1 jajko i 1 żółtko/ 1 egg and 1 yolk/ 1 uovo e 1 tuorlo
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu lub wanilia/ 1-2 ts ground cardamom or vanilla extract/ 1-2 cucchiaini di cardamomo macinato o vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
2-3 łyżki płatków owsianych/ 2-3 tbs oat flakes/ 2-3 cucchiai di fiocchi di avena
2-3 łyżki likieru miodowego typu Krupnik/ 2-3 tbs honey liqueur/ 2-3 cucchiai di liquore al miele

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki (można zredukować proszek do pieczenia, jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde, dodajemy albo oleju albo likieru, jeśli zbyt luźne, odrobinę mąki), zagnieść, ręcznie formować kulki w wielkości orzecha włoskiego, przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

English
DirectionsMix all the ingredients together and knead a dough, form small walnut size balls. Bake at 355° F for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Formare le palline (della dimensione di una noce). Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10-15 minuti.

 


Źródło przepisu:/The source of the recipe:/ La ricetta originale: