Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/01/2017

Ciasteczka żytnie na miodzie i oleju - Rye and Honey tea Cakes - Biscotti alla farina di segale e miele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g mąki żytniej (typ 720)/ 3.5 oz rye flour/ 100 g di farina di segale
150 g mąki pszennej pełnej/ 5 oz wholemeal wheat flour/ 150 g di farina integrale
5-6 łyżek oleju lub oliwy/  5-6  olive oil/ 5-6 cucchiai di olio d'oliva
4 łyżki miodu/ 4 tbs honey/ 4 cucchiai di miele
2 łyżki cukru lub melasy/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
1 jajko i 1 żółtko/ 1 egg and 1 yolk/ 1 uovo e 1 tuorlo
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu lub wanilia/ 1-2 ts ground cardamom or vanilla extract/ 1-2 cucchiaini di cardamomo macinato o vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
2-3 łyżki płatków owsianych/ 2-3 tbs oat flakes/ 2-3 cucchiai di fiocchi di avena
2-3 łyżki likieru miodowego typu Krupnik/ 2-3 tbs honey liqueur/ 2-3 cucchiai di liquore al miele

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki (można zredukować proszek do pieczenia, jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde, dodajemy albo oleju albo likieru, jeśli zbyt luźne, odrobinę mąki), zagnieść, ręcznie formować kulki w wielkości orzecha włoskiego, przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

English
DirectionsMix all the ingredients together and knead a dough, form small walnut size balls. Bake at 355° F for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Formare le palline (della dimensione di una noce). Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10-15 minuti.

 


Źródło przepisu:/The source of the recipe:/ La ricetta originale: