#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pierś z indyka/ turkey breast/ petto di tacchino
(zielona lub żółta) papryka/ (yellow or green) pepper/ peperoni (gialli o verdi)
czerwona cebula/ red onion/ cipolla di Tropea
sól i zioła*/ salt and herbs (spices) mixed/ sale ed erbe aromatiche miste
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
Polski
Wykonanie: Szpilujemy paski piersi z indyka z paskiem papryki w środku, obtoczone w posypce* z solą najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, skrapiamy oliwą, dekorujemy cebulą (kto ma dzieci, może zabawić się w zabawne cebulowe wzory, patrz fotografie poniżej). Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok 15-20 minut lub grillujemy. Podajemy np. z ziemniakami zapiekanymi po irlandzku.
* polecam posypki wg Niny z dodatkiem kurkumy:
1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa 4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa
English
Directions: Roll the turkey stripes in the herb/spice mixture with salt and thread them with a stripe of pepper inside. Decorate with onion rings, spray with olive oil and bake at 356° F for about 15-20 minutes. serve for example with sauteed potatoes.
Italiano
Come si fa: Infilare sullo spiedino le strisce di tacchino ricoperte con erbe e sale, con una striscia di peperone in mezzo. Spennellate con l'olio, decorare con le cipolle. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 15-20 minuti. Servire per esempio con le patate all'irlandese.
No comments:
Post a Comment