Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

11/01/2017

Szaszłyki z indyka (z piekarnika) - Turkey and Peppers Skewers Recipe - Spiedini di tacchino e peperoni

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pierś z indyka/ turkey breast/ petto di tacchino
(zielona lub żółta) papryka/ (yellow or green) pepper/ peperoni (gialli o verdi)
czerwona cebula/ red onion/ cipolla di Tropea
sól i zioła*/ salt and herbs (spices) mixed/ sale ed erbe aromatiche miste
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Szpilujemy paski piersi z indyka z paskiem papryki w środku, obtoczone w posypce* z solą najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, skrapiamy oliwą, dekorujemy cebulą (kto ma dzieci, może zabawić się w zabawne cebulowe wzory, patrz fotografie poniżej). Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok 15-20 minut lub grillujemy. Podajemy np. z ziemniakami zapiekanymi po irlandzku. 

* polecam posypki wg Niny z dodatkiem kurkumy:
1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa  4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa

English
Directions: Roll the turkey stripes in the herb/spice mixture with salt and thread them with a stripe of pepper inside. Decorate with onion rings, spray with olive oil and bake at 356° F for about 15-20 minutes. serve for example with sauteed potatoes. 

Italiano
Come si fa: Infilare sullo spiedino le strisce di tacchino ricoperte con erbe e sale, con una striscia di peperone in mezzo. Spennellate con l'olio, decorare con le cipolle. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 15-20 minuti. Servire per esempio con le patate all'irlandese.