Labels

20/01/2017

Ciastka ze skwarków - Pork Ring Cookies Recipe - Brioches con ciccioli

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 500 g (4 cups) plain white flour/ 500 g farina tipo 00
150 g cukru/  150 g (5,30 ounces, a little more than half a cup) sugar/ 150 g di  zucchero
trochę ciepłego mleka/ a bit of warm milk/ un po' di latte tiepido
50 g drożdży/ 50 g fresh yeast/ 50 g lievito di birra
(lub paczka drożdży suszonych/ or dried yeast for 4 cups flour/ o lievito disidratato per 500 g di farina)
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
200-250 g mielonych skwarków/ 7-8.8 oz ground pork rings/ 200-250 g di ciccioli
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Cynamonowe wypełnienieCinnamon fillingRipieno di cannella
ok. 2 łyżki cynamonu/about 2 tbs ground cinnamon/ 2 cucchiai di cannella circa
50 g masła/ 1.8 oz butter/ 50 g di burro
70 g cukru/ trzcinowego/ 2.5 oz cane cukru// 70 g di  zucchero di canna

Polski
Wykonanie: Mieszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru, dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż utworzy się pianka. Wyrabiamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, można też dodać do smaku trochę rumu lub wanilii, i odstawiamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy wyrośnie, wałkujemy ciasto do ok. 05 cm grubości, wycinamy kółka lub inne wzory, nakładamy odrobinę cynamonowego farszu lub powideł (na zdjęciach sa to powidła jabłkowe), zaklejamy drugim krążkiem, lub innym ale tym samym wzorem, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce na blaszce (można pomalować je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem). Piec w 200 °C ok. 10-15 minut.

English 
Wykonanie: Mix the yeast with a tea spoon of sugar and a table spoon of warm milk, leave to double its size and knead the dough using all the ingredients given above. Leave it to grow but it doesn't have to double its size.

Roll the dough out well and cut off round or other shapes, place a bit of a cinnamon mixture (or jam) in the middle and glue with another same piece. You can paint the cookies with a whipped egg or milk if you want them to look better. Bake in 400 °F for about 10-15 minutes.

Italiano
Come si fa: Sciogliere il lievito con un cucchiaino di zucchero ed un cucchiaio di latte tiepido e lasciarlo riposare per qualche tempo finché raddoppia (più o meno) il volume. Poi devi mettere tutti gli ingredienti insieme e lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi, poi lascialo a riposare, coperto, al caldo. 

Si possono formare sia brioches piccole che più grandi, dipende dalla tua preferenza, si stende l'impasto con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro, tagliare le formine, mettere un po' di ripieno o marmellata e coprire con il pezzo della stessa forma. Si possono pitturare le brioches con il latte o il tuorlo. Mettere al forno caldo di 200 gradi per circa 10-15 minuti.