Labels

08/01/2017

Ryba w pomidorkach z piekarnika - Swordfish with Tomatoes - Pesce spada con pomodorini al forno

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
plastry włócznika (miecznika) lub innej ryby/ swordfish in slices/ fette di pesce spada
pomidory koktajlowe/ tomatoes of Pachino/ pomodorini
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
ząbki czosnku/ garlic cloves/ spicchi d'aglio
pietruszka zielona/ parsley/ prezzemolo
tymianek/ thyme/ timo
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski:
Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy, solimy do smaku. Kropimy oliwą, nacieramy czosnkiem, dekorujemy pietruszką siekaną, tymiankiem i pokrojonymi pomidorkami. Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut. Podajemy np. z  ziemniakami z patelni i marchwią.

English
Method: Salt the slices of swordfish and cover them with thyme, chopped parsley, chopped garlic and sliced tomatoes. Bake in the oven for about 15 minutes. Serve, for example, with steamed potatoes and carrots.

Italiano
Come si fa: Lavare il pesce ed insaporirlo con sale e timo. Cospargere con olio d'oliva, decorare il prezzemolo tritato ed i pomodorini tagliati a pezzi. Servire per esempio con l'insalate di patate e carote cotte al vapore.