Labels

09/01/2017

Kokosowe kulki - Coconut Balls - Palline di cocco

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
wiórki kokosowe do panierki/ coconut flakes  for covering/ farina di cocco per la copertura
300 g biszkoptów lub cantucci /10.5 oz morning coffee biscuits or cantucci / 300 g di cantucci
3 łyżki gorzkiego kakao/ 3 tbs cocoa powder/ 3 cucchiai di cacao amaro
3 łyżki wermutu lub wódki/ 3 tbs vermouth/ 3-4 cucchiai di vermut
400 g mleka skondensowanego lub kokosowego/ 14 oz condensed milk/ 400 g di latte condensato

Polski
Wykonanie: Biszkopty zmielić, dodać mleko skondensowane lub gęste mleko kokosowe, kakao, wódkę (wermut czy jakiś likier), i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli wolimy słodsze, można dodać jeszcze cukru pudru. Uformować 3 lub 4 centymetrowe kuleczki i dokładnie obtoczyć we wiórkach kokosowych. Można włożyć kulki (trufle) do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English 
Directions: Crush the morning coffee biscuits well and combine with all other ingredients (you can use coconut milk instead of condensed milk) except for the coconut. Once the mixture is blended well and sticky, use your hands to shape into 3 cm or 4 cm balls. Place the coconut flakes onto small plate and roll the balls individually so that each ball is well coated. You can place them into paper cupcake liners and keep in the fridge.

Italiano
Come si fa: Polverizzare i cantucci ed unire il latte condensato (o latte di cocco), il vermut ed il cacao amaro in polvere per amalgamare l'impasto. Creare con l'impasto delle palline di 3-4 cm e passarle nei fiocchi di cocco. Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.