Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/02/2017

Czerwona kapusta w cytrusach - Red Cabbage-Citrus Salad - Insalata di cavolo rosso con agrumi

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1/2 główki czerwonej kapusty/ 1/2 red cabbage/ 1/2 di cavolo rosso
sok z 1/2 cytryny/ 1/2 lemon juice/ succo di 1/2 di limone
kilka kropel soku z limetki/ several drops lime juice/ qualche goccia di succo di limetta
sok z 1/2 słodkiej pomarańczy/ 1/2 sweet orange juice/ succo di 1/2 arancia dolce
2-3 łyżki oliwy/ 2-3 tbs olive oil/ 2-3 cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/  sale & pepe a piacere

Polski 
Wykonanie: Gotować 5 minut poszatkowaną kapustę, przecedzić, dodać soku z cytryny (i jeśli ktoś lubi, kilka kropel soku z limetki) i oliwę, przyprawić solą i ewentualnie pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin lub na noc (w lodówce), żeby smaki się "przegryzły". Przed podaniem posłodzić sokiem ze słodkiej pomarańczy, udekorować kawałkami pomarańczy. 

English 
Method: Boil the shredded cabbage for 5 minutes in unsalted water. Drain the cabbage and season it with lemon and lime juice, olive oil, salt and pepper. Leave it in the fridge for a couple of hours or overnight. Before serving sweeten it with orange juice and decorate it with pieces of orange. 

Italiano 
Come si fa: Fate cuocere il cavolo rosso tritato per 5 minuti in acqua bollente, non salata. Scolare il cavolo e aggiungere il succo di limone (ed a chi piace anche il succo di limetta), l'olio, il sale ed il pepe, e poi mescolare bene il tutto. Lasciare a riposare il cavolo in frigo per qualche oretta oppure per la notte. Aggiungere il succo d'arancia dolce prima di servire, decorare con dei pezzi di arancia.  

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: 
Smaczne a nie tuczy