Labels

17/02/2017

Razowe pierniczki orzechowo-migdałowe - Nut & Almond Spice Cookies - Dolcetti con noci, mandorle, spezie e miele

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g mąki pszennej razowej np. orkiszowej/ 14 oz whole meal wheat flour/ 400 g di farina integrale
100 g mąki żytniej/ 3.5 oz rye flour/ 100 g di farine di segale
szklanka miodu/ 1 cup honey/ 1 tazza di miele
3 jajka/ 3 eggs/3 uova
100 g oleju kokosowego/ 3.5 oz coco butter/ 100 g di olio di cocco
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich/ 3 tbs ground walnuts/ 3 cucchiai di noci macinate
3 łyżki zmielonych migdałów/ 3 tbs ground almonds/ 3 cucchiai di mandorle macinate
3 łyżki płatków owsianych/ 3 tbs oat flakes / 3 cucchiai di fiocchi di avena
20 g przyprawy do pierników*/ 0.7 oz spice mixture**/ 20 g di spezie miste***
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1.5 cucchiaino di lievito

* cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz
** cinnamon, coriander, ginger, cloves, nutmeg, black pepper
*** cannella, coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata, pepe nero

Polski
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać (proszku do pieczenia nie trzeba dodawać, jest opcjonalny) i dobrze i zagnieść ciasto, dodać trochę mąki, gdy jest zbyt mokre, lub dodać oleju, gdy za suche. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować, wykroić ciasteczka (np. serduszka). Piec w 200°C przez kilka minut. Pierniczki są zawsze kruche, niemniej jednak polecam przechowywać je w zamkniętej puszce.

English
Method: Mix all the ingredients well and knead a dough, add little more flour if the dough becomes too wet or add more oil when it is too dry. Then roll it out and cut out your cakes (for example hearts) Bake at 400 °F for several minutes. Keep in a tin.

Italiano
Come si fa: Mettere tutto insieme e fare l'impasto. Aggiungere un altro po' di farina oppure l'olio se necessario. Poi stendere l'impasto sulla superficie infarinata, tagliare i dolcetti (per esempio i cuori). Cuocere a 200 gradi per alcuni minuti. Conservare in una scatola.

 
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 Ziołowe gotowanie, Stefania Korżawska, Warszawa 2012, p. 84