Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/02/2017

Razowy chleb (warkocz) orkiszowy - Plaited Wholemeal Bread - Treccia integrale di farina di farro spelta

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki orkiszowej pełnej/ 10.5 whole meal spelt flour/ 300 g di farina integrale di farro spelta
200 g mąki pszennej np. durum/ 7 oz plain wheat flour/ 200 g di farina di grano duro oppure "0"
275-300 ml letniej wody/ 275-300 ml lukewarm water/ 275-300 ml di acqua tiepida
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
2 łyżeczki cukru/ 2 tea spoons sugar/ 2 cucchiaini di zucchero
paczka suszonych drożdży/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra disidratato
1 pełna łyżeczka soli/ 1 tsp salt/ 1 cucchiaino raso di sale
10 g nasion sezamu/ 0.3 oz sesame seeds/ 10 g di semi di sesamo
oliwa do pędzlowania/ oil brushing/ olio d'oliva per spennellare

Polski:
Wykonanie: Wymieszać widelcem mąki, drożdże, cukier, oliwę i ziarno sezamu, dodając po trochu ciepłej wody i soli.  Wyrobić ciasto z ciepłych składników (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut, kilka razy rozciągając je, i wbijając w nie pięści, do całkowitego wchłonięcia płynu), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 40 minut, by podwoiło objętość. Podzielić ciasto na 3 równe części i utworzyć z nich wałki o długości 40 cm. Spleść z nich warkocz i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Warkocz posmarować pędzelkiem oliwą lub olejem. Piec przez 25-30 minut w 180°C (a podczas pieczenia, włożyć do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą).

English:
Method: First stir the dough ingredients with a fork. Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make three 40 cm long rolls, make a plait and brush it with olive oil. Bake it at 356° F for 25-30 minutes.

Italiano:
Come si fa: Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito di birra. Al centro del mucchio praticare un buco e versarvi zucchero, olio ed i semi di sesamo. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale. Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti (allargandolo con i pugni chiusi, riavvolgendolo e sbattendolo sul tavolo, fino al completo assorbimento del liquido), e lasciare a riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 40 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare tre rotoli uguali lunghi 40 cm. Intrecciare i 3 rotoli fra loro e trasferire la treccia sulla lastra foderata con carta da forno. Porre a lievitare in luogo tiepido per 20 minuti. Spennellare la treccia con l'olio. Cuocere al forno caldo di 180° C per 25-30 minuti. (Durante la cottura porre nel forno una ciotolina piena d'acqua). 

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: 
Smaczne a nie tuczy