Labels

21/02/2017

Florencki placek z pomarańczą - Orange Schiacciata from Florence -Schiacciata alla fiorentina

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
12 łyżek mąki/ 12 tbs plain white flour/ 12 cucchiai di farina
6 łyżek oliwy/ 6 tbs olive oil/ 6 cucchiai di olio d'oliva
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
8 łyżek cukru/ 8 tbs sugar/ 8 cucchiai di zucchero
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
8 łyżek mleka lub bez mleka/ 8 tbs milk/ 8 cucchiai di latte
skórka starta i sok z pomarańczy/ orange juice & grated peel/ succo e scorza grattugiata di un'arancia
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
+
cukier puder i kakao do posypania/ icing sugar & cocoa/ zucchero a velo e cacao

Polski:
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, potem dodać przesianą mąkę, olej, nadal ubijać. Następnie dodawać po troszku resztę składników, ciągle ubijając, na mniejszych obrotach. Wlać na wyłożoną papierem do pieczenia, prostokątną blachę  (najlepiej 20/26 cm) i piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem, sypkim kakao wykonać wzór, najlepiej lilię, symbol Florencji. U mnie jest to prezent, gdyż tę schiaciatę piekłam na prezent. Można też wlać ciasto do papierowych foremek i upiec (patrz fotografie). 

Więcej informacji na temat placka, znajdziecie na moim blogu katalogu, Lokalne smakołyki, zbiorze lokalnych przepisów miast, miasteczek i wsi z Polski i całego świata od A do Z. 

English
Method:
Beat the eggs with sugar, add the flour and oil at a time. Add the rest of the ingredients and continue beating. Bake in a flat rectangular baking tin at 340°- 350° F for about 20-25 minutes. When it becomes cool, sprinkle abundantly with icing sugar. Use cocoa powder for the lily or other design. In my case it is a gift design as I baked the cake as a gift ;-). You can also pour the batter into cupcake paper cups and bake them for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa:
Montare le uova con lo zucchero, aggiungere un po' di farina alla volta continuando a montare. Gradualmente amalgamare tutti gli altri ingredienti sempre continuando a montare. Stendere l'impasto in una lastra a 20x26 cm foderata con carta da forno e cuocete per 20-25 minuti nel forno preriscaldato a 180° C. Decorare la torta con lo zucchero a velo e poi con il cacao in polvere il giglio di Firenze. Visto che ho fatto questa torta per un regalo, non ho fatto il giglio. Si può anche far cuocere l'impasto nei pirottini.   

Lilia- symbol Florencji
 A lily - the symbol of Florence
 Il giglio di Firenze

Źródło:/Source:/La ricetta originale: