Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (23) Bevande (22) Napoje (22) Antipasti (21) Breakfasts (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/02/2017

Piwoszki - Beer Tea Cakes - Dolcetti alla birra

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto/Dough/Impasto
2 szklanki mąki/ 2 cups plain wheat flour/ 2 tazze di farina tipo 0 oppure 00
200 g oleju kokosowego lub masła/ 7 oz coconut oil or butter/ 200 g di olio di cocco oppure burro
1/2 szklanki piwa/ 1/2 cup beer/ 1/2 di tazza di birra

Nadzienie/ Filling/ Ripieno
domowa konfitura/ home made jam/ marmellata fatta in casa

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto (używając zimnego masła lub oleju kokosowego), cienko rozwałkować, wykroić ciasteczka, w środek umieścić odrobinę domowej konfitury (nie za dużo, gdyż "zjeżdża" w czasie pieczenia). Piec w 180° C ok. 15 minut (do zarumienienia). Posypać cukrem pudrem.

English
Directions: Make a dough (the butter or coconut oil must be cold) and roll it out. Carve the cakes and place a small amount of jam in the middle of each tea cake. Preheat the oven to 350° F and bake for about 15 minutes or until golden. Serve with powdered sugar.

Italiano 
Come si fa: Lavorare l'impasto (ma il burro oppure l'olio di cocco deve essere freddo) e stenderlo. Ricavare i dolcetti. Mettere un pochino di marmellata su ogni dolcetto. Cuocere nel forno già caldo a 180° C per circa 15 minuti oppure finché non diventino leggermente dorate. Servire con lo zucchero a velo.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 Przepisy czytelników. Lato, Prószyński i S-ka, Warszawa 1995, p. 108