Labels

20/02/2017

Piwoszki - Beer Tea Cakes - Dolcetti alla birra

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto/Dough/Impasto
2 szklanki mąki/ 2 cups plain wheat flour/ 2 tazze di farina tipo 0 oppure 00
200 g oleju kokosowego lub masła/ 7 oz coconut oil or butter/ 200 g di olio di cocco oppure burro
1/2 szklanki piwa/ 1/2 cup beer/ 1/2 di tazza di birra

Nadzienie/ Filling/ Ripieno
domowa konfitura/ home made jam/ marmellata fatta in casa

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto (używając zimnego masła lub oleju kokosowego), cienko rozwałkować, wykroić ciasteczka, w środek umieścić odrobinę domowej konfitury (nie za dużo, gdyż "zjeżdża" w czasie pieczenia). Piec w 180° C ok. 15 minut (do zarumienienia). Posypać cukrem pudrem.

English
Directions: Make a dough (the butter or coconut oil must be cold) and roll it out. Carve the cakes and place a small amount of jam in the middle of each tea cake. Preheat the oven to 350° F and bake for about 15 minutes or until golden. Serve with powdered sugar.

Italiano 
Come si fa: Lavorare l'impasto (ma il burro oppure l'olio di cocco deve essere freddo) e stenderlo. Ricavare i dolcetti. Mettere un pochino di marmellata su ogni dolcetto. Cuocere nel forno già caldo a 180° C per circa 15 minuti oppure finché non diventino leggermente dorate. Servire con lo zucchero a velo.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 Przepisy czytelników. Lato, Prószyński i S-ka, Warszawa 1995, p. 108