#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
5 cebul/ 5 onions/ 5 cipolle dorate o bianche
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+
3 marchewki/ 3 carrots/ 3 carote
1-2 ziemniaki/ 1-2 potatoes/ 1-2 patate
łodyga selera naciowego/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
Polski
Wykonanie: Pokroić w krążki 4 cebule, zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować i zmiksować. Ugotować 3 marchwie i 1 lub 2 ziemniaki w półtorej szklanki wody i dodać sól. Wywar z marchwi i ziemniaka/ów dolać do zupy cebulowej. Piątą cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, by nabrała smaku i razem z ziemniakiem/ami wrzucić do zupy i ponownie zmiksować. Doprawić kurkumą, pieprzem ziołowym, posypać koperkiem lub pietruszką. Podawać z grzankami z chleba razowego, pokrojonego w kostkę.
English
Method: Slice 4 onions, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, then blend everything well. Boil also the carrots and the potato/es in 1.5 cup of boiling salted water, then pour in the carrot/potatoes water in the soup, add the potatoes (no carrots). Fry the fifth onion in olive oil over medium heat until becomes translucent and add it to the soup together with the curcuma add your favourite spices or herbs, blend everything once again. Decorate with a bit of fresh dill or parsley. Serve with croutons.
Italiano
Come si fa: Tagliare 4 cipolle e far cuocere in acqua bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e frullare il tutto. Far cuocere anche le carote e le patate in acqua bollente (1.5 tazza), ma versare solo questa acqua di cottura nella minestra, lasciando le carote. Le patate, però, io di solito le aggiungo in minestra e frullo con il tutto. Rosolare la quinta cipolla con un po' d'olio d'oliva ed aggiungerla con la minestra e frullare il tutto l'altra volta, con un pizzico di curcuma e le erbe e spezie che vi piacciono. Decorare con il prezzemolo e servire con i croutons di pane integrale tostato.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Ciało i ducha ratować żywieniem, Ewa Dąbrowska, Marki 2015, p. 171
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment