Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/02/2017

Razowe naleśniki "góralskie" (na piwie) - Beer Pancakes Recipe - Crépes di farina integrale alla birra

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 8.8 oz whole meal flour/ 250 g di farina integrale
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
200 ml piwa/ 200 ml beer/ 200 ml di birra
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Mieszamy do połączenia wszystkich składników, nie wlewamy jednak od razu całego piwa. Odstawiamy na minimum 2 godziny, mieszamy ponownie, dolewając resztę piwa, jeśli trzeba więcej niż 200 ml. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z konfiturą domowej roboty.

English
Method: Mix all the ingredients to achieve pancake batter. Leave for at least 2 hours, then stir again the batter and add more beer, if necessary. Fry pancakes in hot oil. Serve with home made jam or marmalade.

Italiano
Come si fa: Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno 2 ore e poi mescolare bene l'impasto prima di friggere, aggiungere un altro po' di birra, se serve. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata fatta a casa.

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Naleśnikowe szaleństwo