Labels

09/02/2017

Razowe naleśniki "góralskie" (na piwie) - Beer Pancakes Recipe - Crépes di farina integrale alla birra

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 8.8 oz whole meal flour/ 250 g di farina integrale
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
200 ml piwa/ 200 ml beer/ 200 ml di birra
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Mieszamy do połączenia wszystkich składników, nie wlewamy jednak od razu całego piwa. Odstawiamy na minimum 2 godziny, mieszamy ponownie, dolewając resztę piwa, jeśli trzeba więcej niż 200 ml. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z konfiturą domowej roboty.

English
Method: Mix all the ingredients to achieve pancake batter. Leave for at least 2 hours, then stir again the batter and add more beer, if necessary. Fry pancakes in hot oil. Serve with home made jam or marmalade.

Italiano
Come si fa: Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno 2 ore e poi mescolare bene l'impasto prima di friggere, aggiungere un altro po' di birra, se serve. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata fatta a casa.

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Naleśnikowe szaleństwo