Labels

07/02/2017

Razowe naleśniki orkiszowe - Spelt Flour Pancakes - Crépes di farina integrale di farro spelta

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g mąki pełnej orkiszowej/ 7 oz whole meal spelt flour/ 200 g di farina integrale di farro spelta
50 g mąki pszennej np. durum/ 1.7 oz plain white flour/ 50 g di farina di grano duro
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
200 ml mleka np. roślinnego/ 200 ml milk, also vege/ 200 ml di latte, anche vegetale
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na minimum 2 godziny, mieszamy ponownie. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z konfiturą domowej roboty.

English
Method: Mix all the ingredients to achieve pancake batter. Leave for at least 2 hours, then stir again the batter. Fry pancakes in hot oil. Serve with home made jam or marmalade.

Italiano
Come si fa: Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno 2 ore e poi mescolare bene l'impasto prima di friggere. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata fatta a casa

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych: